Polityka i społeczeństwo

Globalne Forum Edukacyjne XJTLU z udziałem ambasadorów i ekspertów

03.11.2023, 16:08aktualizacja: 03.11.2023, 16:12

PR Newswire/Xi'an Jiaotong-Liverpool University

SUZHOU, Chiny, 3 listopada 2023 /PRNewswire/ -- Globalne Forum Edukacyjne XJTLU 2023, które odbyło się 2 listopada na Uniwersytecie Xi'an Jiaotong-Liverpool, zgromadziło 11 przedstawicieli ambasad i delegatów z siedmiu krajów. Były to (w kolejności alfabetycznej): Ambasada Królestwa Tajlandii, Brytyjski Konsulat Generalny w Szanghaju, Królestwo Lesotho, Republika Indonezji, Republika Malawi, Republika Namibii i Republika Zimbabwe.

Podczas dyskusji panelowej przedstawiciele ambasad i delegaci omówili znaczenie zagranicznych programów studenckich.

Allan Chintedza, ambasador Malawi w Chinach, podkreślił znaczenie globalnej współpracy takimi słowami:

„Możemy myśleć na poziomie krajowym, ale musimy działać globalnie, ponieważ na poziomie ogólnoświatowym wszyscy jesteśmy współodpowiedzialni”.

Tumelo Moseme, radca ministerialny w Ambasadzie Królestwa Lesotho, powiedział:

„Pobieranie nauki poza granicami kraju zapewnia studentom możliwość rozwoju umiejętności w zakresie komunikacji międzykulturowej, zdolności adaptacyjnych i niezależnego myślenia”.

Pedzisai Peter Mwayera, radca ministerialny w Ambasadzie Republiki Zimbabwe, dodał:

„Studia za granicą nie tylko dają studentom możliwość rozwoju zawodowego, ale także pozwalają im zanurzyć się w różnych kulturach”.

Yudil Chatim, attache ds. edukacji i kultury w Ambasadzie Republiki Indonezji, powiedział:

„Chciałbym zaprosić Indonezyjczyków do rozważenia możliwości edukacyjnych w Chinach, które nie tylko otworzą im drzwi do świetlanej kariery, ale także wzbogacą ich doświadczenie kulturowe i językowe”.

Nghihepavali Michael Hamukwaya, sekretarz polityczny, ekonomiczny i prawny w Ambasadzie Republiki Namibii, powiedział:

„Nasza ambasada pomaga promować internacjonalizację edukacji poprzez nawiązywanie kontaktów z różnymi instytucjami w Chinach i innych krajach, koncentrując się na dyplomacji publicznej i badając różne możliwości zacieśniania współpracy”.

Catherine Sinclair-Jones, konsul (ds. kultury i edukacji) w Brytyjskim Konsulacie Generalnym w Szanghaju, powiedziała:

„To naprawdę budujące, że możemy obserwować, jak XJTLU odpowiada na globalne wyzwania w obszarze edukacji międzynarodowej, takie jak sztuczna inteligencja i szanse zatrudnienia. Udział w XJTLU, wysłuchanie prezentacji oraz bycie częścią rozmów było naprawdę pozytywnym doświadczeniem”.

Globalne Forum Edukacyjne stanowiło część większego Globalnego Forum Partnerskiego XJTLU 2023, które odbyło się w dniach 30 października ‒ 2 listopada i przyciągnęło ponad 500 gości z ponad 50 krajów. W programie wydarzenia znalazły się wycieczki po kampusie i laboratoriach, międzynarodowe targi pracy, prezentacje programów i wizyty w XJTLU Entrepreneur College (Taicang).

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/2265748/ambassadors.jpg

Źródło: Xi'an Jiaotong-Liverpool University