Polityka i społeczeństwo

Konin: Modernizacja kamienic

07.11.2023, 15:57aktualizacja: 07.11.2023, 15:58

Fot. UM Konin
Konińska Starówka pięknieje. Miasto, za prawie 2 miliony złotych, zmodernizowało dwie kamienice znajdujące się przy rynku. Budynki przy ul. Wiosny Ludów 11 i 13 w Koninie są nie do poznania.

Wykonawcą prac była firma Instal-Serwis Julian Drabent. Umowę podpisał z nią w marcu tego roku zarządca budynków, czyli miejska spółka PGKiM. W ciągu trwającego  kilka miesięcy remontu kamienice zyskały nowy wygląd. Wymieniono m.in. dach, stolarkę okienną i drzwiową, instalacje: ciepłej, zimnej wody, kanalizacyjną. Budynki zostały docieplone, pomalowane i przyłączone do miejskiego cieplika. Kamienice znajdują się w części historycznej miasta, dlatego nad inwestycją czuwał konserwator zabytków.

- Mamy w swoich zasobach jeszcze wiele budynków wymagających remontów, dlatego staramy się o pieniądze na remont czterech następnych! Wszystkim - kierowcom, mieszkańcom, klientom i właścicielom sklepów - dziękuję za cierpliwość i znoszenie niedogodności związanych z remontem – mówi prezydent Konina Piotr Korytkowski.

Modernizacja była jednym z elementów projektu „Generator miejskiej energii źródłem sukcesu Konina” realizowanego w ramach programu „Rozwój Lokalny”. Jest on finansowany z Funduszy Norweskich i z budżetu państwa.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 07.11.2023, 15:57