CYFROWY POLSAT SA (41/2023) Zawarcie znaczącej umowy finansowej oraz ustanowienie zabezpieczeń kredytów na aktywach znacznej wartości

09.11.2023, 16:40aktualizacja: 09.11.2023, 16:41

Raport bieżący 41/2023

Zarząd Cyfrowego Polsatu S.A. ("Spółka") informuje o zawarciu w dniu 9 listopada 2023 r. przez spółkę pośrednio zależną Great Wind sp. z o.o. ("Great Wind") jako kredytobiorcę umowy kredytów dotyczących budowy farmy wiatrowej w Człuchowie z konsorcjum polskich instytucji finansowych, w skład którego wchodzą Bank Gospodarstwa Krajowego, mBank S.A. oraz Santander Bank Polska S.A. jako kredytodawcy oraz Powszechna Kasa Oszczędności Bank Polski S.A. jako kredytodawca, agent i agent zabezpieczenia ("Umowa Kredytów").

Umowa Kredytów przewiduje udzielenie Great Wind kredytu terminowego w złotych do maksymalnej kwoty w wysokości 656 mln PLN, kredytu odnawialnego do maksymalnej kwoty w wysokości 44 mln PLN oraz kredytu odnawialnego VAT do maksymalnej kwoty w wysokości 100 mln PLN ("Kredyty").

Kredyty są oprocentowane według zmiennej stopy procentowej będącej sumą odpowiedniej stopy WIBOR dla określonych okresów odsetkowych oraz marży. Kredyt terminowy będzie spłacany w kwartalnych ratach o różnej wysokości i zostanie spłacony nie później niż 20 grudnia 2039 r. Kredyt odnawialny zostanie spłacony nie później niż 31 grudnia 2029 r., z zastrzeżeniem, że w przypadku określonym w Umowie Kredytów, data spłaty może zostać przedłużona. Kredyt odnawialny VAT zostanie spłacony do dnia 30 czerwca 2025 r.

Kredyty zostaną wykorzystane przez Great Wind w szczególności na finansowanie lub refinansowanie całkowitych kosztów budowy farmy wiatrowej zlokalizowanej w gminie Człuchów, powiat człuchowski, województwo pomorskie, o łącznej mocy 72,6 MW.

W celu zabezpieczenia spłaty wierzytelności z tytułu Umowy Kredytów oraz innych dokumentów z nią związanych przewidywane jest:

i. ustanowienie zastawu rejestrowego na zbiorze rzeczy ruchomych i praw majątkowych o zmiennym składzie, wchodzących w skład przedsiębiorstwa Great Wind;

ii. ustanowienie zastawów finansowych i rejestrowego na wszystkich posiadanych przez PAK-Polska Czysta Energia sp. z o.o. udziałach w Great Wind wraz z pełnomocnictwem do wykonywania praw korporacyjnych z udziałów w Great Wind;

iii. ustanowienie zastawów finansowych i rejestrowych na wierzytelnościach z tytułu umów rachunków bankowych Great Wind;

iv. udzielenie pełnomocnictwa do rachunków bankowych Great Wind;

v. dokonanie podporządkowania i przelewu na zabezpieczenie określonych wierzytelności PAK-Polska Czysta Energia sp. z o.o. wobec Great Wind w stosunku do wierzytelności stron finansowania z tytułu Umowy Kredytu i dokumentów z nią związanych;

vi. dokonanie przelewu na zabezpieczenie wierzytelności z tytułu dokumentów projektu i gwarancji przysługujących Great Wind;

vii. udzielenie gwarancji wniesienia wkładu przez PAK-Polska Czysta Energia sp. z o.o;

viii. udzielenie gwarancji przekroczonych kosztów przez ZE PAK S.A.;

ix. zawarcie umów bezpośrednich z kontrahentami umowy sprzedaży energii elektrycznej wytworzonej w odnawialnym źródle energii oraz umowy dotyczącej rozliczeń finansowych (kontrakt różnicowy); oraz

x. złożenie oświadczeń o poddaniu się egzekucji przez Great Wind oraz PAK-Polska Czysta Energia sp. z o.o..

Zastawy rejestrowe powstaną z chwilą wpisu do rejestru zastawów.

Umowa Kredytu przewiduje ponadto ograniczenia, obowiązki oraz warunki zawieszające wypłatę Kredytów standardowe w tego typu transakcjach.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz