TRAKCJA SA (40/2023) Informacja o istotnej umowie

09.11.2023, 19:07aktualizacja: 09.11.2023, 19:08

Raport bieżący 40/2023

Zarząd Spółki Trakcja S.A. ("Spółka", "Emitent") informuje, że w dniu dzisiejszym podpisał umowę, której stronami są Spółka jako Wykonawca i PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. jako Zamawiający na wykonanie prac w ramach projektu na realizację robót budowlanych oraz wykonanie projektu wykonawczego i realizację robót budowlanych na zabudowę urządzeń sterowania ruchem kolejowym, urządzeń kolejowych sieci telekomunikacyjnych wraz ze świadczeniem usług pogwarancyjnych dla tych urządzeń na stacji Gliwice Łabędy w ramach projektu "Prace na podstawowych ciągach pasażerskich (E30 i E65) na obszarze Śląska, etap IIa: linia E30 stacja Gliwice Łabędy" ("Umowa"). Przedmiot Umowy podzielony został na zakres podstawowy - Zadanie A i Zadanie B oraz na dwie części opcjonalne, tj. Opcja nr 1 (jednostronne uprawnienie Zamawiającego do zwiększenia zakresu Umowy o zakres opisany w Rozdziale 6 PFU) i Opcja nr 2 (jednostronne uprawnienie Zamawiającego do zwiększenia zakresu Umowy o zakres opisany w Rozdziale 7 PFU). Zawarcie niniejszej Umowy jest następstwem wyboru oferty Spółki jako najkorzystniejszej oferty złożonej w przetargu nieograniczonym.

Łączna maksymalna wartość Umowy może wynieść 434 448 416,98 zł netto.

Na łączną maksymalną wartość Umowy składają się:

1) Zakres podstawowy, tj.:

- Zadanie A - 357 726 191,36 zł netto

- Zadanie B - 67 797 727,51 zł netto

2) Zakres opcjonalny, tj.:

- Opcja nr 1 - 5 259 192,84 zł netto

- Opcja nr 2 - 3 665 305,27 zł netto

Prace mają być zrealizowane w następujących terminach:

- Zadanie A i Zadanie B - w terminie 50 miesięcy licząc od następnego dnia po zawarciu Umowy,

- Opcja nr 1 - przez okres 108 miesięcy, rozpoczynający się bezpośrednio po dacie upływu 72 - miesięcznego okresu świadczenia usług gwarancyjnych, który rozpoczyna się z dniem odbioru końcowego robót zgodnie z Umową,

- Opcja nr 2 - przez cały okres realizacji Umowy, termin końcowy analogiczny jak przy Opcji nr 1.

Pozostałe warunki Umowy nie odbiegają od warunków powszechnie stosowanych dla tego typu umów.

Zarząd Emitenta podjął decyzję o publikacji niniejszej informacji, gdyż realizacja ww. zadania inwestycyjnego stanowi znaczący udział w portfelu zamówień realizowanych przez Spółkę oraz ma wpływ na utrzymanie bieżących i zwiększenie przyszłych przychodów i wyników Spółki.

Podstawa prawna:

Art. 17 MAR