Pobierz materiał i Publikuj za darmo
Chodzi o legendarne piwo grodziskie – jedyny polski styl piwa. Dzięki udostępnieniu tradycyjnej receptury przez browar z Grodziska Wielkopolskiego, każdy może uwarzyć ten kultowy trunek.
Coś więcej niż receptura
Popularyzacja piwa grodziskiego nie opiera się jednak tylko na samym udostępnieniu receptury – Browar Grodzisk poczynił także inne kroki, dzięki którym łatwiej będzie odtworzyć smak kultowego trunku. Za pośrednictwem White Labs będzie można zakupić oryginalne drożdże grodziskie. Inny specyficzny składnik piwa, dymiony słód pszeniczny, będzie możliwy do nabycia w czeskiej słodowni Bruntal, która dotychczas produkowała go tylko dla grodziskiego Browaru. Oryginalnie do warzenia piwa grodziskiego był wykorzystywany także chmiel Tomyski pochodzący z okolic Nowego Tomyśla – ta odmiana chmielu przez lata była niedostępna na rynku, jednak dzięki współpracy Browaru z plantatorem Pawłem Piłatem z Polish Hops, ponownie jest w sprzedaży.
„Jako browar udostępniamy swoje know-how, co nie jest powszechną praktyką w tej branży – opowiada Krzysztof Panek, prezes Browaru Grodzisk. - Zależy nam jednak na tym, by smakiem piwa grodziskiego mogło cieszyć się jak największe grono odbiorców. Wiemy jak bardzo jest wyjątkowe i z jaką tradycją się wiąże. Chcemy podtrzymać to dziedzictwo piwowarskie, by smak ten przetrwał kolejne pokolenia i mógł być warzony nie tylko u źródła stylu”.
Co ciekawe, Browar Grodzisk wywalczył także unieważnienie rejestracji znaku towarowego piwo grodziskie. Dzięki temu nazwą tą może posługiwać się każdy browar, który warzy piwo w tym stylu.
„Podczas naszych spotkań z innymi piwowarami, uczymy, opowiadamy o piwie grodziskim. Widzimy, że historia tego trunku jest dla wielu miłośników piwa fascynująca, a możliwość uwarzenia tego piwa samodzielnie staje się nie lada gratką” – dodaje Marcin Ostajewski, piwowar.
Legenda polskiej stolicy piwa we współczesnym wydaniu
Korzenie piwa grodziskiego według tradycji sięgają już 1301 roku, jednak prawdziwy rozkwit trunek przeżył w okresie międzywojennym. Co ciekawe, w czasach późnego średniowiecza zasady warzenia napoju były dostępne tylko nielicznym, a ich złamanie groziło surowymi karami. W Grodzisku Wielkopolskim, niegdyś polskiej stolicy piwa, funkcjonowały najlepsze szkoły piwowarstwa, w których wykładali wybitni specjaliści, a sam trunek upowszechnił się i zyskał renomę.
Browar Grodzisk sięga do swoich korzeni również obecnie. Piwowarzy z Grodziska Wielkopolskiego kultywują dawne tradycje, jeżdżąc po świecie i ucząc innych – prowadzą warsztaty z warzenia piwa grodziskiego.
Unikalna kompozycja składników
Co sprawia, że piwo grodziskie jest wyjątkowe? Przede wszystkim jego charakterystyczny smak z nutami dymionego słodu i przyjemną goryczką. Tradycyjna receptura opiera się na kilku istotnych elementach: woda grodziska, która idealnie wydobywa goryczkę w piwie i wpływa na pełnię jego smaku, chmiel Tomyski – historyczna odmiana polskiego chmielu, grodziskie drożdże, czyli sekretny składnik – szczep drożdży górnej fermentacji, słód pszeniczny dymiony – specjalnie przygotowany słód pszeniczny, ułożony na siatkach i powoli suszony dymem drewna dębowego.
Również ze względu na wysokie wysycenie naturalnym CO2, dzięki powtórnej fermentacji piwa w butelce, a także jego perlistość, piwo grodziskie jest tak wyjątkowe.
Tradycyjny smak nie wyklucza jednak innowacji – Browar wychodzi naprzeciw potrzebom współczesnych miłośników piwa i warzy również takie warianty, jak Grodziska White IPA z zieloną herbatą czy Grodziska APA – polską wizję American Pale Ale. Nie brakuje także propozycji bezalkoholowych, jak Bezalkoholowe Mango Ale. Tradycja łączy się z nowoczesnością – do warzenia nowofalowych piw używane są oryginalne grodziskie drożdże.
Kolejne cele i ambicje
Działania Browaru przynoszą efekty – w tym roku piwo grodziskie otrzymało oddzielną kategorię na prestiżowym i największym w Europie konkursie piwnym European Beer Star. A już pod koniec listopada będą ogłoszone wyniki najnowszej edycji zawodów.
„Oryginalne piwo grodziskie warzone tradycyjnie na oryginalnych składnikach jest wyznacznikiem stylu dla innych. Mamy nadzieję, że nasza inicjatywa przyczyni się do rozwoju piwowarstwa i do zwiększenia dostępności piwa warzonego w stylu grodziskim na całym świecie. Wierzymy jednak, że tym jedynym oryginalnym pozostanie to nasze piwo z Grodziska” – podsumowuje Krzysztof Panek.
Dzięki udostępnieniu tradycyjnej receptury, inne browary zyskują możliwość warzenia piwa grodziskiego według oryginalnej receptury i składników. Nie zmienia to jednak faktu, że Browar Grodzisk nadal będzie zajmował się piwowarstwem u źródła – w miejscu, gdzie styl się narodził.
KONTAKT:
Aleksandra Wróbel
tel.: +48 690 995 411
e-mail: aleksandra.wrobel@dotrelations.pl
Źródło informacji: Browar Grodzisk
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 16.11.2023, 16:08 |
Źródło informacji | Browar Grodzisk |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘPozostałe z kategorii
-
Krajowa Izba Klastrów Energii inicjatorem parlamentarnego zespołu ds. energetyki rozproszonej i innowacji
20 listopada w Sejmie RP odbyło się pierwsze spotkanie parlamentarnego zespołu ds. energetyki rozproszonej, elektromobilności i innowacji, które zgromadziło ponad 100 uczestników z różnych sektorów związanych z energetyką, transportem zeroemisyjnym i innowacjami z całej Polski. Spotkanie zespołu parlamentarnego do spraw kluczowych obszarów miało na celu omówienie aktualnych wyzwań oraz pomysłów na przyszłość, a także wzmocnienie współpracy między branżami i ustawodawcą. Jego przewodniczącym jest Artur Łącki, szef zespołu parlamentarnego Województwa Zachodniopomorskiego. Jednym z inicjatorów powstania zespołu była Krajowa Izba Klastrów Energii i OZE.- 21.11.2024, 15:11
- Kategoria: Nauka i technologie
- Źródło: Glaubicz Garwolińska Consultants w imieniu organizacji społecznej KIKE
-
Image
Tysiące okazji podczas Black Friday Week na Amazon.pl
- 21.11.2024, 14:02
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: Amazon
-
Image
Prof. Agnieszka Chłoń-Domińczak z SGH: Polska jest leaderem w regionie w obszarze e-usług PAP
W obszarze e-usług Polska jest leaderem w regionie - wskazuje prof. Agnieszka Chłoń-Domińczak, prorektorka ds. nauki Szkoły Głównej Handlowej i członkini Rady Programowej OEES, powołując się na trzecią edycję Indeksu Wiarygodności Ekonomicznej, przygotowanego przez SGH. „Gorzej wypadamy w kwestii polityki fiskalnej i finansów publicznych. Tutaj przed nami bardzo dużo wyzwań” - uważa ekspertka.- 21.11.2024, 12:25
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: PAP MediaRoom