Polityka i społeczeństwo

KPRM: komunikat po posiedzeniu Rady Ministrów 21 listopada (komunikat)

22.11.2023, 09:39aktualizacja: 22.11.2023, 11:29

Kancelaria Prezesa Rady Ministrów informuje:

Rząd chce przedłużyć na 2024 r. funkcjonowanie mechanizmów osłonowych dotyczących zamrożenia cen energii. Rozwiązanie zapewni w następnym roku ochronę Polaków przed wzrostem kosztów energii elektrycznej, paliw gazowych i ciepła, przy jednoczesnym zachowaniu równowagi pomiędzy zdolnością finansową gospodarstw domowych, cenami nośników energii na rynkach, a łącznymi kosztami systemu wsparcia obciążających budżet państwa.

Rada Ministrów przyjęła:

- projekt ustawy o artystach zawodowych;

- projekt ustawy o zmianie ustawy o funkcjonowaniu górnictwa węgla kamiennego;

- projekt ustawy o zmianie ustaw w celu wsparcia odbiorców energii elektrycznej, paliw gazowych i ciepła oraz niektórych innych ustaw;

- rozporządzenie w sprawie wykazu inwestycji towarzyszących polegających na przebudowie istniejących linii elektroenergetycznych stanowiących elementy sieci dystrybucyjnej o napięciu równym lub wyższym niż 110 kV;

- rozporządzenie w sprawie wysokości dopłat do składek z tytułu ubezpieczenia upraw rolnych i zwierząt gospodarskich w 2024 r.;

- rozporządzenie zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu i sposobów realizacji niektórych zadań Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa;

- rozporządzenie w sprawie przyjęcia planu zagospodarowania przestrzennego morskich wód wewnętrznych Zalewu Szczecińskiego;

- uchwałę w sprawie przyjęcia „Polityki rozwoju lotnictwa cywilnego w Polsce do 2030 r. (z perspektywą do 2040 r.)” wraz z uchwałą uchylającą uchwałę w sprawie „Programu rozwoju sieci lotnisk i lotniczych urządzeń naziemnych”;

- uchwałę w sprawie ustalenia priorytetów w zakresie sprawowania przez przedstawicieli Rady Ministrów prezydencji składów Rady Unii Europejskiej;

- program przygotowań Rzeczypospolitej Polskiej do objęcia i sprawowania przewodnictwa w Radzie Unii Europejskiej w I połowie 2025 r.;

- uchwałę w sprawie projektu zmian traktatów przedstawionego w Parlamencie Europejskim.

kom/ ktl/ godl/

Data publikacji 22.11.2023, 09:39