ZUE SA (20/2023) Informacja nt. współpracy z podwykonawcą.

22.11.2023, 11:54aktualizacja: 22.11.2023, 11:55

Raport bieżący 20/2023

Zarząd ZUE S.A. z siedzibą w Krakowie (Spółka), informuje, iż w dniu 22 listopada 2023 r. Spółka zawarła umowę o podwykonawstwo (Umowa) z AZD Praha s.r.o. z siedzibą w Pradze (Podwykonawca).

Umowa dotyczy zlecenia przez Spółkę do Podwykonawcy określonego zakresu prac w związku z realizacją przez Spółkę kontraktu kolejowego w obszarze Będzin - Katowice Szopienice Południowe, o którego zawarciu Spółka informowała w raporcie bieżącym nr 18/2023.

Wartość Umowy wynosi 79,9 mln zł netto (w tym zakres podstawowy zamówienia - 72,4 mln zł netto).

Termin realizacji Umowy w zakresie podstawowym: 44 miesiące.

Umowa przewiduje możliwość zapłaty kar umownych przez Podwykonawcę na rzecz Spółki w przypadkach wskazanych w Umowie, w tym m.in za niewykonanie w terminie prac, za opóźnienia w usunięciu wad, czy też za odstąpienie przez Spółkę lub Podwykonawcę od realizacji Umowy z przyczyn leżących po stronie Podwykonawcy (10% wynagrodzenia netto). Łączna suma naliczonych kar umownych co do zasady nie może przekroczyć 20% wartości ww. wynagrodzenia (chyba, że zostałaby naliczona ww. kara za odstąpienie od Umowy to wówczas łączna suma naliczonych kar nie przekroczy 30% wynagrodzenia netto), przy czym zapłata kary umownej nie pozbawia Spółki prawa dochodzenia na zasadach ogólnych odszkodowania przekraczającego wysokość zastrzeżonej kary umownej.

Pozostałe warunki współpracy z Podwykonawcą, w tym m.in. w zakresie możliwości odstąpienia od niej nie odbiegają od warunków standardowych dla tego rodzaju umów.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz