Polityka i społeczeństwo

CIS: Wizyta Marszałka Sejmu w Białymstoku (komunikat)

24.11.2023, 19:15aktualizacja: 27.11.2023, 11:15

Centrum Informacyjne Sejmu informuje:

W piątek, 24 listopada, marszałek Sejmu Szymon Hołownia spotkał się z podopiecznymi, wolontariuszami i instruktorami podlaskiego oddziału Fundacji Aktywnej Rehabilitacji, która od przeszło 35 lat pomaga osobom z niepełnosprawnościami, szczególnie z uszkodzeniami rdzenia kręgowego, w powrocie do aktywnego życia. Następnie marszałek Hołownia odwiedził I Społeczne Liceum Ogólnokształcące w Białymstoku, gdzie spotkał się z uczniami i kadrą nauczycielską oraz poprowadził lekcję obywatelską. Podczas rozmowy z młodzieżą Szymon Hołownia, podzielił się swoimi wspomnieniami i doświadczeniami z czasów szkolnych, a także przemyśleniami związanymi z działalnością parlamentarną. – Polityka ma to do siebie, że żadna z ról nie jest wieczna. Sejm, funkcja Marszałka Sejmu dają duże możliwości. Zajmowanie określonych stanowisk zawsze wiąże się równocześnie z odpowiedzialnością. To jest duża zmiana, ale zawsze myślę o tym w perspektywie jednego dnia – mówił marszałek Hołownia.

W dalszej części wizyty marszałek Sejmu Szymon Hołownia udzielił wywiadu dla Radio JARD. Z przedstawicielami mediów spotkał się również na konferencji prasowej. – Mam świadomość, że to też ważne dla wyborców w Białymstoku, że ich reprezentant piastuje dziś tę funkcję i że to jest wielki zaszczyt, ale i zobowiązanie moje, by tu, w okręgu, z którego się wywodzę, wprowadzać te standardy i pomysły, o których mówiłem w wystąpieniu na pierwszym posiedzeniu Sejmu. Przyjechałem tu rozmawiać z ludźmi, pokazać, że Parlament będzie teraz rzeczywiście otwarty, że znowu będzie miejscem, które będzie dostępne i do którego będzie można wejść, ale które będzie też wychodzić do ludzi i będziemy w stanie wymieniać się w nim ze sobą pomysłami. Chciałbym, by ten Sejm jak najwięcej rozmawiał z ludźmi i budował relacje, żeby posłowie, Marszałek, Wicemarszałkowie byli obecni cały czas, w kontakcie, spotkaniach, lekcjach obywatelskich, podcastach i przekonywali, że niezależnie od tego, jakie mamy poglądy, jesteśmy w stanie budować lepszą Polskę, taką, na jaką się umówiliśmy – wskazał Szymon Hołownia.

– Przez ostatnie lata rola Sejmu drastycznie zmalała, i teraz należy podnieść znaczenie Izby i przywrócić jej powagę. Stabilny, bezpieczny Sejm szanowany przez obywateli, oglądany, taki, którym się ludzie interesują, będzie jednym z filarów, zworników naszego bezpieczeństwa – oświadczył marszałek Hołownia. Jak ocenił, „podziały wewnętrzne kończą się zaproszeniem do zewnętrznej agresji”. – Sejm musi być miejscem, w którym podziały między nami będą przepracowywane i że będzie z niego wychodziła energia pozwalająca załatwić sprawy ludzi – zaakcentował Marszałek Sejmu.

Szymon Hołownia odniósł się także do spotkania z przedstawicielami środowisk osób z niepełnosprawnościami. – Rozmawialiśmy o bardzo konkretnych rzeczach, które trzeba zrobić już. Na poziomie legislacji, ale i na poziomie rządu. To ustawa o asystencji osobistej, do której zobowiązaliśmy się i tego zobowiązania dotrzymamy – zaznaczył. – Kolejna rzecz to dostępność środków komunikacji dla osób z niepełnosprawnościami. To także ustawienie innej logiki myślenia przez grantodawcę państwowego z fundacjami takimi, jak Fundacja Aktywnej Rehabilitacji, żeby ten horyzont był dłuższy.

Marszałek Sejmu nawiązał również do aktualnej sytuacji politycznej w Polsce. – Mamy jedno ugrupowanie polityczne, które od dłuższego czasu symuluje tworzenie rządu Rzeczpospolitej i koalicji ugrupowań, które są gotowe do stworzenia tego rządu od dzisiaj, od ręki, jeżeli byłaby dzisiaj taka możliwość – ocenił. – Musimy wytrzymać jeszcze dwa tygodnie politycznego teatru, politycznej mimikry, żeby mieć w Polsce rząd, który zacznie realizować realną zmianę, za którą ludzie głosowali 15 października – dodał.

Marszałek Hołownia poinformował również, że w przyszłym tygodniu spotka się z premierem Mateuszem Morawieckim. – Zapraszam na spotkanie w przyszłym tygodniu, kiedy zostanie wyklarowany pański status i będziemy wiedzieli, czy jest pan ustępującym premierem, kandydatem na premiera, czy już premierem, który będzie miał dwutygodniowy rząd i wtedy porozmawiamy z pełną otwartością – stwierdził Marszałek Sejmu. - Będę nalegał na premiera Mateusza Morawieckiego, by wygłosił expose jak najszybciej. Jeżeli poinformuje, że potrzebuje pełnych 14 dni na przygotowanie expose wyznaczę mu pierwszy możliwy termin – zapowiedział. – Uważam, że nie ma na co czekać i powinniśmy rzeczywiście zacząć sprawy załatwiać na poważnie, a nie w trybie, w którym rząd funkcjonuje w ten sposób, że jeden wysokiej rangi polityk opowiada, że go tworzy w niekończącym się internetowym serialu – podkreślił Szymon Hołownia.

Na zakończenie wizyty marszałek Sejmu Szymon Hołownia spotkał się z prezydentem Białegostoku Tadeuszem Truskolaskim.

kom/ sdd/

Data publikacji 24.11.2023, 19:15