Idea Rozwoju Twojego Biznesu: trendy i regulacje w branży spożywczej

01.12.2023, 15:47aktualizacja: 01.12.2023, 16:33

PARP
Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości (PARP) oraz Ministerstwo Rozwoju i Technologii (MRiT) zapraszają na wideokonferencje z cyklu #idearozwojubiznesu. Spotkanie w poniedziałek 4 grudnia będzie poświęcone projektowaniu i wprowadzaniu na rynek nowych produktów spożywczych. Ekspertki powiedzą, od czego zacząć, jakie są aktualne trendy rynkowe i jak z nich skorzystać.

Branża spożywcza jest jedną z najważniejszych i najszybciej rosnących gałęzi polskiej gospodarki. Z badań Research and Markets wynika, że do 2025 r. rynek produktów spożywczych w Polsce będzie wart 100 mld dolarów. Według raportu „Data & Trends 2021” (europejskiej organizacji producentów żywności Food Drink Europe) – Polska jest 4. największym producentem żywności w UE po Francji, Niemczech i Hiszpanii.

Bardzo dobra sytuacja na polskim rynku spożywczym skłania producentów do projektowania nowych produktów i wprowadzania ich na rynek. Ważne w tym procesie jest uwzględnienie aktualnych trendów, aby dopasować się do oczekiwań i potrzeb konsumentów. Jak wynika z raportu agencji badawczej PMR i e-point.pl, klienci są coraz bardziej świadomi, stawiają na produkty z czytelnym składem i znanym pochodzeniem. Obserwujemy również rosnące znaczenie sprzedaży online oraz digitalizację zakupów.

Zagadnienia związane z polskim rynkiem spożywczym zostaną dokładnie omówione w poniedziałek 4 grudnia podczas spotkania #idearozwojubiznesu: „Projektowanie i wprowadzanie na rynek nowych produktów spożywczych”.

Ostatnie, dziesiąte spotkanie odbędzie się 8 grudnia – „Wyzwania przedsiębiorstw związane z wymogami gospodarki o obiegu zamkniętym”. Będzie ono dotyczyć skutków, jakie odczują przedsiębiorcy w związku z wymogiem ekoprojektowania wytwarzanych lub importowanych do UE produktów. Webinar rozpocznie się od prezentacji unijnego projektu rozporządzenia w sprawie ekoprojektu. Jest to rozporządzenie, które obejmie praktycznie wszystkie przedsiębiorstwa produkcyjne w UE i ma na celu ujednolicić wymogi związane z mierzeniem środowiskowego wpływu produktów wprowadzanych na rynek UE.

Cykl wideokonferencji #idearozwojubiznesu jest współorganizowany przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości (PARP) oraz Ministerstwo Rozwoju i Technologii (MiT). Podczas spotkań, które zaplanowano na listopad i grudzień, omawiane są najbardziej aktualne tematy związane z prowadzeniem biznesu w Polsce, a także nowe rozwiązania i regulacje prawne oraz zagadnienia dotyczące cyberbezpieczeństwa, energii odnawialnej, zrównoważonego rozwoju.

Udział w wydarzeniach jest bezpłatny. Wszystkie wydarzenia z cyklu dostępne są na stronie: parp.gov.pl/idearozwojubiznesu.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE