Polityka i społeczeństwo

Niekonwencjonalny utwór chóralny laureatem nagrody muzycznej Grawemeyera

04.12.2023, 16:34aktualizacja: 04.12.2023, 16:39

PR Newswire/University of Louisville Grawemeyer Award

LOUISVILLE, stan Kentucky, 4 grudnia 2023 r. /PRNewswire/ - Serbsko-amerykańska kompozytorka Aleksandra Vrebalov (VREH'-bah-lawv) została laureatką nagrody Uniwersytetu Louisville Grawemeyer Award 2024 w dziedzinie kompozycji muzycznej za „Missa Supratext”, niekonwencjonalny utwór chóralny na kwartet smyczkowy i chór dziewczęcy.

Kronos Quartet, zespół od dawna znany z zaangażowania w rozwój muzycznych innowacji, oraz Chór Dziewczęcy z San Francisco, grupa z Bay Area dla młodych kobiet z różnych środowisk, zaprezentowały 22-minutowy utwór w 2018 roku w San Francisco pod batutą Valerie Sainte-Agathe. Kompozycja wykorzystuje również dzwony, misy tybetańskie i piłę muzyczną.

Missa Supratext pozostaje bez związku z jakąkolwiek religią, ponieważ twórcza siła stymulująca całe życie nie dba o kulturę, język czy religię – powiedziała Vrebalov. - Słowa zostały wymyślone i nie mają żadnego znaczenia. Utwór wykracza poza werbalną narrację, ukazując, jak całe życie na naszej planecie jest ze sobą nierozerwalnie powiązane”.

Łaciński tytuł utworu tłumaczy się na język angielski jako „Mass Above Words” (pol. „Msza ponad słowami”).

„Muzyka Vrebalov porusza i otacza słuchacza – powiedział Matthew Ertz, dyrektor odpowiedzialny za nagrody muzyczne. - Jej zwycięski utwór podkreśla uniwersalność ludzkiej ekspresji poprzez muzykę, wykraczając poza język, styl czy tradycję. Kompozycja łączy w sobie różnorodne harmonie, rytmy, style i improwizacje, wyrażając oddanie muzyce i wyjątkowość wszystkiego, co nas otacza”.

Mieszkająca w Nowym Jorku 53-letnia Vrebalov przeprowadziła się do Stanów Zjednoczonych w 1995 roku, by w 2015 roku uzyskać amerykańskie obywatelstwo. Skomponowała ponad 90 utworów, w tym orkiestrowych, kameralnych, operowych i eksperymentalnych. Artystka często rozpoczyna pracę od rysowania i malowania kolorowych obrazów odzwierciedlających jej pomysły, a następnie przekształca je w zapis muzyczny.

Jej utwory wykonują liczne grupy muzyczne na całym świecie. Sam Kronos Quartet od 1997 roku premierowo zaprezentował ich 15, a jej dzieła zamówiło ponad 25 instytucji, takich jak Carnegie Hall i English National Ballet. Composers Edition w Wielkiej Brytanii dystrybuuje jej samodzielnie wydane partytury.

Vrebalov wykładała muzykę na serbskim Uniwersytecie w Nowym Sadzie i na Uniwersytecie Miejskim w Nowym Jorku, a ponadto była rezydentką i artystką wizytującą na trzech kontynentach. Wśród otrzymanych wyróżnień znajdują się Stypendium Charlesa Ivesa Amerykańskiej Akademii Sztuki i Literatury oraz Złote Godło serbskiego Ministerstwa Spraw Zagranicznych.

Laureaci przyszłorocznych Nagród Grawemeyera zostaną ogłoszeni w tym tygodniu w oczekiwaniu na formalne zatwierdzenie przez radę zarządzającą. Coroczne nagrody w wysokości 100 000 USD są również wyrazem uznania dla przełomowych idei w dziedzinie porządku światowego, psychologii, edukacji i religii. Nagrodzeni twórcy wiosną odwiedzą Louisville, gdzie odbiorą wyróżnienia i wygłoszą prelekcje na temat swoich zwycięskich pomysłów, na które wstęp będzie wolny.

Zdjęcia - https://mma.prnewswire.com/media/2289979/University_of_Louisville_Grawemeyer_Award_Winner.jpg

Źródło: University of Louisville Grawemeyer Award

Źródło informacji: PR Newswire