Polityka i społeczeństwo

MRiRW: decyzje rządu – Rady społeczne przy KOWR (komunikat)

05.12.2023, 17:48aktualizacja: 05.12.2023, 17:49

- Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje:

Projekt ustawy o zmianie ustawy o Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa przewiduje, że w ustawie o Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa, umieszczone zostaną przepisy dotyczące Rad Społecznych, które działają obecnie przy Dyrektorze Generalnym KOWR oraz w oddziałach terenowych KOWR.

Najważniejsze rozwiązania

W ustawie o Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa znajdą się przepisy, które przewidują, że w każdym oddziale terenowym KOWR oraz w Centrali KOWR działa Rada Społeczna będąca organem opiniodawczo-doradczym – odpowiednio dyrektora oddziału terenowego KOWR albo Dyrektora Generalnego KOWR.

Obecnie, zarówno Rady Społeczne funkcjonujące przy oddziałach terenowych KOWR, jak i Rada Społeczna przy Dyrektorze Generalnym KOWR, działają na podstawie zarządzeń Dyrektora Generalnego KOWR.

Rady Społeczne pełnią istotne funkcje, zapewniając uczestnictwo czynnika obywatelskiego w bieżącym funkcjonowaniu KOWR, w szczególności jeśli chodzi o gospodarowanie nieruchomościami wchodzącymi w skład Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa.

W celu zapewnienia transparentności działalności Rad Społecznych, nowe przepisy zakładają, że posiedzenia Rad Społecznych będą jawne oraz transmitowane i utrwalane za pomocą urządzeń rejestrujących obraz i dźwięk. Nagrania z posiedzeń będą udostępniane w Biuletynie Informacji Publicznej. W BIP udostępniane będą także protokoły z posiedzeń oraz podjęte na nich uchwały.

kom/ mick/

Data publikacji 05.12.2023, 17:48