MCI CAPITAL ASI SA (28/2023) Przekazanie informacji udzielonych akcjonariuszowi

08.12.2023, 17:58aktualizacja: 08.12.2023, 17:59

Raport bieżący 28/2023

MCI Capital ASI S.A. ("Emitent") publikuje poniżej informacje udzielone akcjonariuszowi na podstawie art. 429 § 1 KSH, wynikające ze zobowiązania przez sąd rejestrowy Zarządu Emitenta do udzielenia akcjonariuszowi, który zgłosił sprzeciw do protokołu w sprawie odmowy ujawnienia żądanej na walnym zgromadzeniu informacji. Informacje zostały udzielone akcjonariuszowi w zakresie pytań przedstawionych przez akcjonariusza w trakcie trwania obrad Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Emitenta ("ZWZ") w dniu 27 czerwca 2022 r., zaprotokołowanych w zw. ze sprzeciwem zgłoszonym w ramach punktu 7 porządku obrad, w uchwale ZWZ nr 03/ZWZ/2022 z dnia 27 czerwca 2022 r. (raport bieżący Emitenta nr 18/2022).

Informacje udzielone akcjonariuszowi na podstawie art. 429 § 1 KSH:

Jakie było zaangażowanie w dług emitowany przez MCI Management Sp. z o.o.?

Emitent nie posiada żadnego bezpośredniego zaangażowania w instrumenty dłużne emitowane przez MCI Management Sp. z o.o. ("MCI Management").

Emitent posiada certyfikaty inwestycyjne funduszy inwestycyjnych zamkniętych zarządzanych przez MCI Capital Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych S.A. z siedzibą w Warszawie ("Fundusze"), które posiadają zaangażowanie w instrumenty dłużne emitowane przez MCI Management. Szczegółowe informacje o wartości tego zaangażowania w podziale na poszczególne instrumenty zawarte są w rocznych i półrocznych sprawozdaniach finansowych Emitenta publikowanych na stronie internetowej Emitenta pod adresem https://mci.pl/raporty-okresowe/raporty-okresowe.

Ile wynosiła średnia rentowność tego długu i jak jest on zabezpieczony?

Odnosząc się do kwestii informacji o rentowności i zabezpieczeniu ww. długu, Emitent wyjaśnia, że dane w tym zakresie nie są publikowane przez Fundusze, ponieważ są chronione tajemnicą zawodową na podstawie art. 280 i nast. ustawy z dnia 27 maja 2004 r. o funduszach inwestycyjnych i zarządzaniu alternatywnymi funduszami inwestycyjnymi.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz