RAEN SA (65/2023) Zawarcie umowy nabycia 100% udziałów w Solar Polska New Energy PV 20 sp. z o.o. przez Raen S.A.

11.12.2023, 14:52aktualizacja: 11.12.2023, 14:53

Raport bieżący 65/2023

Zarząd Raen S.A. z siedzibą w Warszawie (dalej również: "Emitent") informuje, iż w dniu 11 grudnia 2023 roku zawarł z SIH Solar Invest Holding GmbH z siedzibą w Halle (Salle) umowę nabycia 100% udziałów w spółce Solar Polska New Energy PV 20 sp. z o.o. z siedzibą w Szczecinie (dalej: "Solar Polska New Energy PV 20"). Przeniesienie własności udziałów nastąpi z chwilą zapłaty ceny nabycia udziałów przez Emitenta, nie później niż do dnia 31 stycznia 2024 roku.

Solar Polska New Energy PV 20 to podmiot, który posiada umowy dzierżawy gruntów o łącznej powierzchni 206,92 ha, na których realizowany będzie projekt elektrowni fotowoltaicznej wraz z magazynami energii i niezbędną infrastrukturą towarzyszącą, którego realizację przygotowuje Solar Polska New Energy PV 20, zlokalizowanych w miejscowościach Błądkowo i Bienice, w gminie Dobra.

Nabywając 100% udziałów w Solar Polska New Energy PV 20 Emitent planuje rozwijać na gruntach dzierżawionych przez Solar Polska New Energy PV 20 projekt elektrowni fotowoltaicznej wraz z magazynami energii przez spółki należące do Grupy Kapitałowej Raen S.A. oraz zaproponować realizację projektu jednemu z partnerów współpracujących z Emitentem.

W opinii Zarządu Raen S.A. zakup Solar Polska New Energy PV 20 jest ważnym krokiem w kierunku realizacji przez Grupę Kapitałową Raen S.A. znaczących inwestycji w OZE na rynku polskim i przyczyni się do osiągnięcia pozytywnych wyników finansowych.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz