INTER CARS SA (33/2023) Przedłużenie terminów spłaty oraz zwiększenie kwoty kredytów udzielonych na podstawie konsorcjalnej umowy kredytu

13.12.2023, 20:06aktualizacja: 13.12.2023, 20:07

Raport bieżący 33/2023

Zarząd Inter Cars S.A. ("Spółka"), w nawiązaniu do raportu bieżącego nr 30/2023 z dnia 7 grudnia 2023 r., informuje, że w dniu 13 grudnia 2023 r. zostały spełnione, przewidziane Aneksem z dnia 7 grudnia 2023 r. do umowy kredytów terminowych i odnawialnych z dnia 14 listopada 2016 r. (o której zawarciu Zarząd Spółki informował w raporcie bieżącym nr 30/2016 z dnia 14 listopada 2016 r.) ("Umowa Kredytu"), warunki zawieszające, w związku z czym:

(1) ostateczny termin spłaty kredytu terminowego udzielonego na podstawie Umowy Kredytu został wydłużony do dnia 30 listopada 2026 r.;

(2) maksymalna łączna wysokość kredytów terminowych udzielonych na podstawie Umowy Kredytu została zwiększona o 156.000.000 zł (sto pięćdziesiąt sześć milionów złotych) i wynosi obecnie 994.814.000 zł (dziewięćset dziewięćdziesiąt cztery miliony osiemset czternaście tysięcy złotych);

(3) ostateczny termin spłaty kredytów odnawialnych udzielonych na podstawie Umowy Kredytu został wydłużony do dnia 29 listopada 2024 r.;

(4) maksymalna łączna wysokość kredytów odnawialnych udzielonych na podstawie Umowy Kredytu została zwiększona o 244.000.000 zł (dwieście czterdzieści cztery miliony złotych) i wynosi obecnie 1.549.373.500 zł (jeden miliard pięćset czterdzieści dziewięć milionów trzysta siedemdziesiąt trzy tysiące pięćset złotych);

(5) uwzględniono w Umowie Kredytu postanowienia dotyczące zrównoważonego rozwoju (sustainability linked-loans provisions), w tym dotyczące realizacji określonych w Aneksie celów zrównoważonego rozwoju (KPI) i których wykonywanie będzie mogło wpływać na wysokość marż wskazanych w Umowie Kredytu, zgodnie ze szczegółowymi postanowieniami Aneksu w tym zakresie.

Podstawa Prawna

Art. 17 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 596/2014 z dnia 16 kwietnia 2014 r. w sprawie nadużyć na rynku (MAR) - informacje poufne.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz