RAFAMET SA (55/2023) Podwyższenie kapitału zakładowego spółki zależnej Odlewnia Rafamet Sp. z o.o. w Kuźni Raciborskiej.

18.12.2023, 11:26aktualizacja: 18.12.2023, 11:27

Raport bieżący 55/2023

Zarząd Fabryki Obrabiarek RAFAMET S.A. informuje, iż w dniu dzisiejszym Nadzwyczajne Zgromadzenie Wspólników Odlewni Rafamet Sp. z o.o. podjęło uchwałę o podwyższeniu kapitału zakładowego Odlewni Rafamet Sp. z o.o. o kwotę 1.000.000 zł, to jest do kwoty 33.000.000 zł poprzez ustanowienie 2.000 nowych udziałów o wartości nominalnej po 500 zł każdy. Nowo ustanowione udziały w podwyższonym kapitale zakładowym spółki zależnej przeznaczono do objęcia przez dotychczasowego wspólnika - Fabrykę Obrabiarek RAFAMET S.A. Podwyższony kapitał zostanie w całości pokryty gotówką.

Decyzja o podwyższeniu kapitału zakładowego Odlewni Rafamet Sp. z o. o. została podjęta w wykonaniu § 1 ust. 4 Uchwały nr 13/I/23 Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia RAFAMET S.A. z dnia 15 lutego 2023 r. w sprawie podwyższenia kapitału zakładowego Spółki poprzez emisję akcji zwykłych na okaziciela serii G oraz akcji zwykłych imiennych serii H w trybie subskrypcji prywatnej, z wyłączeniem prawa poboru przysługującego dotychczasowym akcjonariuszom w całości oraz w sprawie dematerializacji akcji serii G oraz akcji serii H, oraz ubiegania się o dopuszczenie i wprowadzenie do obrotu na rynku regulowanym akcji serii G, a także w sprawie zmiany Statutu Spółki (Raport bieżący nr 8/2023 z dnia 15.02.2023 r.). Zgodnie z realizacją celu emisyjnego podwyższenia kapitału zakładowego Emitenta, kapitał zakładowy spółki zależnej został podwyższony o kwotę 16.000.000 zł, w terminach wynikających z założonego przez Zarząd Odlewni Rafamet Sp. z o. o. harmonogramu realizacji projektu badawczo - rozwojowego pod nazwą: "Opracowanie innowacyjnej technologii wytwarzania wielkogabarytowych odlewów z żeliwa sferoidalnego o specjalnych własnościach w technologii Full Mould, dedykowanych do produkcji narzędzi tłoczących w sektorze automotive".

Ponadto Spółka powzięła informację o dokonaniu w dniu 13.12.2023 r. przez Sąd Rejonowy w Gliwicach, X Wydział Gospodarczy KRS, rejestracji podwyższenia kapitału zakładowego Odlewni Rafamet Sp. z o.o. dokonanego na podstawie uchwały Nadzwyczajnego Zgromadzenia Wspólników Odlewni Rafamet Sp. z o.o. o kwotę 500.000 zł, poprzez ustanowienie 1000 nowych udziałów o wartości nominalnej po 500 zł każdy (Raport bieżący nr 53/2023 z dnia 30.11.2023 r.).

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz