DGA SA (23/2023) Wybór projektu pt. "Inkubator Innowacji Społecznych Wielkich Jutra Dostępność +" do dofinansowania

19.12.2023, 11:57aktualizacja: 19.12.2023, 11:58

Raport bieżący 23/2023

Zarząd DGA S.A. informuje, że w dniu 19 grudnia 2023 r. powziął informację, że Instytucja Zarządzająca programu Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego 2021-2027, zakwalifikowała projekt "Inkubator Innowacji Społecznych Wielkich Jutra Dostępność +" do dofinansowania.

Projekt złożony przez DGA S.A. opiewa na kwotę dofinansowania 9 981 565,00 zł.

Projekt będzie realizowany do 31 grudnia 2028 r.

szczególnymi potrzebami (w tym z niepełnosprawnościami, osób starszych, innych o ograniczonej mobilności lub percepcji), z których min. 20% inkubowanych i 50% akcelerowanych rozwiązań zostanie przygotowanych do wdrożenia na szeroką skalę w okresie do 12.2028r.

Grantobiorcami (innowatorami społecznymi) mogą być podmioty prywatne (w tym osoby fizyczne i grupy nieformalne) lub publiczne mające pomysł na innowacyjne rozwiązanie. Odbiorcami i użytkownikami nowych rozwiązań będą osoby z niepełnosprawnościami, osoby starsze, instytucje świadczące usługi publiczne, organizacje pozarządowe działające na rzecz osób z niepełnosprawnościami oraz osób starszych, ich opiekunowie, rodziny, inne podmioty zainteresowane korzystaniem z innowacji.

Projekt zakłada kompleksowe działania doradcze oraz eksperckie na każdym etapie realizacji: od momentu naboru grantobiorców, poprzez udzielanie grantów na innowacyjne rozwiązania (do maksymalnej wysokości 100.000 zł dla pomysłodawcy), ich testowanie, wdrażanie i upowszechnianie oraz akcelerację.

DGA S.A. w najbliższym czasie oczekuje na podpisanie umowy na realizację ww. projektu o czym niezwłocznie poinformuje stosownym raportem bieżącym.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz