Zdrowie i styl życia

Ostrowiec Świętokrzyski: Otwarcie Miejskiego Lodowiska

21.12.2023, 07:34aktualizacja: 21.12.2023, 07:34

Fot. UM Ostrowiec Świętokrzyski
Oficjalne otwarcie miejskiego lodowiska przyciągnęło wielu mieszkańców Ostrowca Świętokrzyskiego. Podczas wydarzenia zawodnicy i trenerzy Miejskiego Klubu Łyżwiarskiego Libella Lublin przez dwie godziny promowali łyżwiarstwo w naszym mieście. W programie znalazły się pokazy jazdy figurowej, warsztaty łyżwiarskie, zabawy i quizy wiedzy dla uczestników.

- Chciałbym podziękować za tak liczne przybycie mieszkańcom, ale także zawodniczkom z Libella Lublin za piękny pokaz na lodzie. Zachęcam do pobrania aplikacji Ostrej Karty, gdzie te ceny wejścia na lodowisko będą symboliczne. My jako miasto, będziemy przygotowywać różnego rodzaju atrakcje też w okresie świąteczno-noworocznym i ferii specjalnie dla najmłodszych mieszkańców – mówił podczas otwarcia Wiceprezydent Miasta Ostrowca Świętokrzyskiego Artur Łakomiec.

Od poniedziałku z lodowiska można już korzystać codziennie w godzinach od 11.00 do 21.00. Miejskie Lodowisko będzie otwarte do końca lutego 2024. Lodowisko na Rynku ma wymiary 20x30m. Jest wyposażone w system chłodzący, pozwalający na utrzymanie go w stanie używania również przy dodatnich temperaturach powietrza. Na miejscu dostępna jest wypożyczalnia, w której do dyspozycji będzie 100 par zapinanych na zatrzaski łyżew w pełnej rozmiarówce oraz kaski dla najmłodszych. Do samodzielnego korzystania z lodowiska uprawnione są osoby mające powyżej 7 lat. Osoby młodsze mogą korzystać z obiektu jedynie pod opieką osoby pełnoletniej. Wejście na taflę lodowiska możliwe jest wyłącznie o pełnej godzinie zegarowej. Po 45 minutach korzystania z lodowiska nadawany jest komunikat o konieczności opuszczenia tafli lodowiska i zarządzona zostaje 15-minutowa przerwę konserwacyjna.

Ceny biletów za 45-minutowe wejście na lodowisko kształtować się będą w zakresie od 10 do 15zł, a preferencyjne ceny przygotowano dla posiadaczy tzw. Ostrej Karty. Najmłodsi mieszkańcy (do lat 7) skorzystają z lodowiska za symboliczną złotówkę.

Nieodpłatnie z lodowiska można skorzystać w zorganizowanej grupie szkolnej z terenu Gminy Ostrowiec Świętokrzyski pod opieką nauczycieli – wychowawców (nie dotyczy wypożyczalni łyżew) - od poniedziałku do piątku w godzinach od 11.00 do 15.00, po uprzedniej rezerwacji.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 21.12.2023, 07:34