Uroczyste sylwestrowe odliczanie „HAPPY NEW YEAR TOKYO" po raz pierwszy w siedzibie metropolitalnego rządu Tokio

08.01.2024, 08:59aktualizacja: 08.01.2024, 09:04

Business Wire
Uroczystości obejmowały widowisko z pokazem świateł oraz występy sceniczne.

TOKIO--(BUSINESS WIRE)-- Aby pożegnać 2023 r. i zaprezentować uroki Tokio, podkreślając zarazem niecierpliwe oczekiwanie na 2024 rok, metropolitalny rząd Tokio zorganizował przy swojej siedzibie uroczyste sylwestrowe odliczanie „HAPPY NEW YEAR TOKYO” na placu Tomin Hiroba (Plac Obywateli), umożliwiając uczestnictwo w uroczystości wszystkim zainteresowanym: dzieciom, dorosłym i zagranicznym turystom. Wieczorne wydarzenie zgromadziło łącznie około 650 osób.

Ta informacja prasowa zawiera multimedia. Pełna treść informacji prasowej znajduje się tutaj: https://www.businesswire.com/news/home/20231228035057/pl/

Uroczystość rozpoczął zjawiskowy pokaz świateł prezentujący uroki Tokio, w tym słynne zabytki miasta oraz cztery pory roku, po którym odbyły się specjalne występy z udziałem piosenkarza i autora piosenek Pikotaro oraz postaci ze świata Sanrio, między innymi Hello Kitty, które pojawiły się na scenie jako goście, uświetniając atmosferę wydarzenia. Podczas uroczystego finału goście oraz gubernator Koike wraz z uczestnikami imprezy wznieśli ku niebu lampiony z życzeniami na Nowy Rok oraz dotyczącymi przyszłości Tokio, a następnie przystąpili do wystrzałowego odliczania ostatnich sekund mijającego roku.

Występy na scenie Pikotaro i postaci ze świata Sanrio oraz udział gubernator Koike

Pikotaro wystąpił w charakterze gościa, prezentując specjalną aranżację swojej kultowej piosenki „PPAP” opracowaną z okazji wydarzenia. Jak powiedział sam Pikotaro: „[s]komponowałem tekst, używając wyrazów >>YO<<, czyli >>Ty<<, oraz >>TOK<<, który nawiązuje do ruchu wskazówki zegara, w wyrazie >>TOKYO<<, włączając do piosenki przekaz, by >>podążać naprzód razem z Tokio<<”.

Następnie na scenie pojawiły się postacie znane ze świata Sanrio, począwszy od słynnej Hello Kitty. Ich uroczemu występowi towarzyszyła wyświetlana w tle projekcja.

Po występach gości na scenę wkroczyła gubernator Koike. Na jednym z jej lampionów znalazł się napis „Każdy lśni swoim blaskiem Tokio”, a sama gubernator skierowała do zgromadzonych następujące słowa: „Urok Tokio, które budzi się na nowo każdego dnia, tworzy każdy z nas. Oznacza to, że im większym lśnimy blaskiem, tym bardziej może lśnić Tokio”.

Podczas finału na dużej, zakrzywionej ścianie wyświetlono kolorową projekcję, której motywem przewodnim były cztery pory roku w Tokio. Następnie zastąpiły ją ilustracje towarzyszące uroczystemu odliczaniu, a uczestnicy wznieśli w niebo lampiony zawierające noworoczne życzenia, zmieniając otaczającą ich przestrzeń w zjawiskowe widowisko świateł.