Polityka i społeczeństwo

MS: działanie Izby Kontroli Nadzwyczajnej i Spraw Publicznych w sprawie M.K. "stanowi naruszenie prawa budzi wątpliwości co do prawidłowości i obiektywizmu orzekania" (komunikat)

09.01.2024, 16:15aktualizacja: 09.01.2024, 16:33

- Ministerstwo Sprawiedliwości informuje:

Działanie Izby Kontroli Nadzwyczajnej i Spraw Publicznych w sprawie M.K. "stanowi naruszenie prawa i budzi wątpliwości co do prawidłowości i obiektywizmu orzekania" - pisze Minister Sprawiedliwości w piśmie do Rzecznika Dyscyplinarnego SN.

Minister Adam Bodnar wysłał pismo do Rzecznika Dyscyplinarnego Sądu Najwyższego Andrzeja Tomczyka z prośbą o ocenę czy działanie Izby Kontroli Nadzwyczajnej i Spraw Publicznych w sprawie M.K. (I NSW 1267/23) nie jest deliktem dyscyplinarnym. Dlatego Minister Sprawiedliwości zwrócił się do Rzecznika o rozważenie wszczęcia postępowania wyjaśniającego w tej sprawie.

Zdaniem ministra Bodnara należy ustalić czy nie doszło do oczywistej i rażącej obrazy przepisów prawa bądź działania lub zaniechania, mogącego uniemożliwić lub istotnie utrudnić funkcjonowanie organu wymiaru sprawiedliwości.

W przekonaniu Ministra Sprawiedliwości sąd powinien wydawać rozstrzygnięcia, posiłkując się oryginalnymi aktami danej sprawy. Plik skopiowanych dokumentów może być bowiem niekompletny lub niezgodny z oryginałem. Działanie w ten sposób "podważa zaufanie do wymiaru sprawiedliwości, a także naraża strony na ryzyko nadużyć" - podkreślił Minister Bodnar.

5 stycznia 2024 roku Izba Kontroli Nadzwyczajnej i Spraw Publicznych rozpoznała odwołanie M.K. od postanowienia Marszałka Sejmu w sprawie wygaśnięcia mandatu posła. Stało się tak, choć oryginały akt - jak wynika m.in. z wypowiedzi Prezesa Izby Pracy i Ubezpieczeń Społecznych SN - znajdują się w Izbie pod jego przewodnictwem. Potwierdzono to także w oficjalnym komunikacie na stronie Sądu Najwyższego.

kom/ mja/ godl/

Data publikacji 09.01.2024, 16:15