Polityka i społeczeństwo

Szprotawa: Powstanie pomnik Niepodległej

12.01.2024, 08:26aktualizacja: 12.01.2024, 08:27

Fot. Załącznik z uchwały Rady Miejskiej
Dotychczas w Szprotawie nie było dedykowanego miejsca, gdzie mieszkańcy mogliby godnie i w odpowiednich warunkach uczcić odzyskanie przez Polskę niepodległości w 1918 roku. Z tej potrzeby zrodziła się oddolna inicjatywa trwałego upamiętnienia jednego z najważniejszych wydarzeń w dziejach naszego kraju.

W 2021 roku zawiązał się społeczny Komitet Budowy Pomnika Odzyskania Niepodległości przez Polskę, w skład którego weszli: Rafał Dybowski, Maciej Boryna, Waldemar Błażków, Aniela Cichalewska, Karol Błaszczyk, Sylwester Michalak, Marcin Kwaśniewski i Piotr Wciórka. Członkowie komitetu reprezentują środowiska nauczycielskie, muzealnicze, samorządowe oraz przedsiębiorców.

Komitet zwrócił się do burmistrza Szprotawy Mirosława Gąsika o formalne wsparcie inicjatywy. W efekcie Rada Miejska przyjęła w 2023 roku uchwałę o ustanowieniu pomnika, wybierając na lokalizację plac obok budynku Liceum Ogólnokształcącego przy ul. Niepodległości w Szprotawie, który posiada warunki do organizowania uroczystości tej rangi.

W następstwie komitet pozyskał odpowiedni głaz, do którego zostanie przymocowana granitowa tablica z inskrypcją. Całkiem sporych rozmiarów kamień przywieziono z Witkowa pod Szprotawą i ustawiono już na miejscu. Operacja załadunku, transportu i ustawienia była nie lada wyzwaniem z uwagi na rozmiar i ciężar głazu – mówi M.Boryna z komitetu. Na tablicy zostanie wygrawerowany napis „Niepodległa 1918” oraz orzeł legionowy.

W ramach patriotycznego czynu skwer wokół pomnika zaaranżują uczniowie liceum, co zadeklarował dyrektor szkoły Bartosz Klimkowski. Przy pomniku staną jeszcze maszty flagowe. Zakończenie prac przewidziano na marzec br.

UM Szprotawa

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE