Polityka i społeczeństwo

KPRM: Komunikat po posiedzeniu Rady Ministrów (komunikat)

15.01.2024, 18:50aktualizacja: 16.01.2024, 10:19

Rząd wprowadzi dofinansowanie dla samorządów, które będzie przeznaczone na organizację stołówek i innych miejsc do spożywania posiłków w szkołach. Chodzi m.in. o doposażenie i poprawę standardu już działających stołówek szkolnych, ale także stworzenie nowych tego typu miejsc. Rozporządzenie umożliwi realizację zadań, które są zawarte w programie "Posiłek w szkole i w domu" na lata 2024–2028.

Rada Ministrów przyjęła:

- projekt ustawy o zmianie ustawy o Narodowym Centrum Badań i Rozwoju oraz ustawy – Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce;

- rozporządzenie w sprawie realizacji modułu 3 wieloletniego rządowego programu "Posiłek w szkole i w domu" dotyczącego wspierania w latach 2024–2028 organów prowadzących publiczne szkoły podstawowe w zapewnieniu bezpiecznych warunków nauki, wychowania i opieki przez organizację stołówek i miejsc spożywania posiłków.

Rząd będzie wspierać finansowo samorządy w organizacji stołówek oraz miejsc spożywania posiłków w szkołach. Rozporządzenie umożliwi realizację zadań, które zawarte są w programie "Posiłek w szkole i w domu" na lata 2024–2028.

Najważniejsze rozwiązania:

Organy, które prowadzą publiczne szkoły podstawowe będą mogły ubiegać się o dofinansowanie do organizacji pomieszczeń umożliwiających bezpieczne i higieniczne spożywanie posiłków przez uczniów w szkole.

Rozwiązanie pomoże w rozwoju sieci stołówek w publicznych szkołach podstawowych. Wzrośnie dzięki temu liczba uczniów, którzy korzystają z posiłków zorganizowanych.

Wsparcie będą mogły otrzymać:

- publiczne szkoły podstawowe, w tym funkcjonujące w zespołach szkół, młodzieżowych ośrodkach socjoterapii, młodzieżowych ośrodkach wychowawczych i specjalnych ośrodkach szkolno-wychowawczych;

- publiczne szkoły artystyczne, które realizują kształcenie ogólne w ramach szkoły podstawowej.

Maksymalna kwota wsparcia będzie wynosić:

80 tys. zł – na doposażenie i poprawę standardu funkcjonujących stołówek szkolnych (własnej kuchni i jadalni); doposażenie stołówek szkolnych, które obecnie nie funkcjonują, tak aby mogły zostać uruchomione; stworzenie nowych stołówek szkolnych;

25 tys. zł – na wsparcie w adaptacji i wyposażeniu pomieszczeń, które przeznaczone są do spożywania posiłków (jadalni).

Termin składania wniosków o dofinansowanie upływa 30 kwietnia danego roku.

Rząd chce wzmocnić nadzór nad Narodowym Centrum Badań i Rozwoju. Będzie ono podlegać Ministrowi Nauki. Wprowadzona zostanie także konieczność zgody Ministra na powołanie przez NCBR m.in. spółek czy obejmowanie oraz nabywanie udziałów i akcji.

Narodowe Centrum Badań i Rozwoju jest agencją wykonawczą, która realizuje politykę naukową i innowacyjną Polski. Chodzi o prowadzenie programów badań naukowych i prac rozwojowych, które są strategiczne dla interesów państwa.

Najważniejsze rozwiązania

Nadzór nad Narodowym Centrum Badań i Rozwoju sprawować będzie Minister Nauki.

NCBR będzie musiało uzyskać zgodę Ministra Nauki na powoływanie m.in. spółek czy obejmowanie oraz nabywanie udziałów i akcji.

Nowe rozwiązania pozwolą na poprawę kontroli nad NCBR. Umożliwią także sprawne i skuteczne realizowanie przez Centrum zadań, które dotyczą polityki naukowej państwa. Chodzi o zarządzanie najważniejszymi programami badań naukowych i prac rozwojowych, pobudzanie przedsiębiorców do inwestowania w działalność naukową, czy wspieranie komercjalizacji wyników badań naukowych lub prac rozwojowych oraz innych form ich transferu do gospodarki.

Nowe przepisy mają wejść w życie zasadniczo po 14 dniach od ogłoszenia w Dzienniku Ustaw.

dsk/ godl/

Data publikacji 15.01.2024, 18:50