Polityka i społeczeństwo

MS: spotkanie Ministra Sprawiedliwości Prokuratora Generalnego Adama Bodnara z Komisarzem UE ds. sprawiedliwości Didierem Reyndersem (komunikat)

19.01.2024, 16:46aktualizacja: 22.01.2024, 09:22

- Ministerstwo Sprawiedliwości informuje:

”Zależy nam na odbudowaniu praworządności dla obywateli, dla respektowania wartości konstytucyjnych. Prowadzimy dialog z Komisją Europejską i wypełniamy kolejne kroki prowadzące do realizacji kamieni milowych” – powiedział Minister Sprawiedliwości Prokurator Generalny Adam Bodnar podczas dzisiejszej (19 stycznia br.) konferencji z Komisarzem UE ds. sprawiedliwości Didierem Reyndersem. Realizacja kamieni milowych jest warunkiem przyznania Polsce środków z Krajowego Planu Odbudowy.

Unijny komisarz dziękował szefowi resortu sprawiedliwości za działania nowego rządu. ”Rozmawialiśmy z ministrem Adamem Bodnarem o tym, co trzeba zrobić, by przywrócić praworządność w Polsce i doprowadzić do zakończenia procedury z art. 7 Traktatu o Unii Europejskiej” – podkreślił Didier Reynders.

Jednym z elementów przywracania praworządności, jak podkreślił na konferencji minister, będzie rozdzielenie funkcji Ministra Sprawiedliwości i Prokuratora Generalnego. ”Podczas spotkania rozmawialiśmy również o procedurze z art. 7 TUE, która polega na ciągłym nadzorze w zakresie praworządności. Będziemy przygotowywali kolejne dokumenty wyznaczające mapę drogową prowadzącą do zakończenia tego procesu” – zadeklarował minister Adam Bodnar.

Komisarz Didier Reynders stwierdził, że przywracanie praworządności nie jest prostym procesem. ”Będziemy o tym rozmawiali w przyszłym tygodniu na Radzie ds. Sprawiedliwości, potem odbędzie się kolejne spotkanie” – zapowiedział. Jak zauważył, Komisja Europejska jest zainteresowana przywróceniem Krajowej Radzie Sądownictwa niezależności i kluczowej roli w procesie nominacji sędziowskich w Polsce. Docenił też działania Polski zmierzające do przyłączenia do Prokuratury Europejskiej.

Procedura z art. 7 TUE

Komisja Europejska rozpoczęła procedurę z art. 7 Traktatu o Unii Europejskiej (TUE) przeciwko Polsce w grudniu 2017 r. We wniosku rozpoczynającym postępowanie KE przedstawiła obawy dotyczące poszanowania przez Polskę zasady praworządności.

Powodem wszczęcia procedury z art. 7 TUE był brak konstruktywnego dialogu ówczesnych polskich władz z KE i reakcji na dotychczasowe wezwania Komisji do naprawy sytuacji w polskim systemie prawnym. Komisja Europejska wyraziła m.in. obawy w związku z przyjęciem przez parlament nowych przepisów systemu sądownictwa, które zagrażały niezależności sędziów.

Procedura z art. 7 TUE wszczęta przeciwko Polsce nie zakończyła się. W trakcie posiedzeń Rada do Spraw Ogólnych (GAC) polskie władze przedstawiały informacje o aktualnym stanie wymiaru sprawiedliwości. Ostatnie wysłuchanie Polski odbyło się w maju 2023 r.

Zakończenie procedury z art. 7 TUE następuje, kiedy państwo członkowskie podejmuje konstruktywny dialog z instytucjami UE, w tym przede wszystkim z inicjującą postępowanie Komisją Europejską. Następnym etapem jest przywrócenie praworządności i wyeliminowanie ryzyka poważnego naruszenia wartości europejskich. Art. 2 TUE wśród wartości europejskich wymienia poszanowanie godności osoby ludzkiej, wolności, demokracji, równości, państwa prawnego, poszanowanie praw człowieka, w tym praw osób należących do mniejszości.

Konsekwencją dalszego trwania procedury z art. 7 TUE i stałego naruszania wartości unijnych przez państwo członkowskie jest możliwość zawieszenia praw członkowskich, łącznie z prawem do głosowania przedstawiciela rządu tego państwa w Radzie UE. W konsekwencji państwo nie uczestniczy w procesie decyzyjnym UE i nie współtworzy prawa unijnego.

W Ministerstwie Sprawiedliwości trwają prace nad porozumieniem z Unią Europejską i przywróceniem w Polsce praworządności. Warunkiem wypłaty Polsce środków z Krajowego Programu Odbudowy jest zrealizowanie kamieni milowych.

Środki z Krajowego Planu Odbudowy

Komisarz Didier Reynders wyraził nadzieję, że KE będzie mogła wkrótce przedstawić pozytywną ocenę pierwszego wniosku o płatność dla Polski z KPO. 15 grudnia 2023 r. rząd złożył wnioski o przyznanie Polsce środków z Krajowego Planu Odbudowy. Komisja Europejska zajmuje się weryfikacją oraz oceną wniosku o wypłatę pierwszej transzy pieniędzy. Przygotowane są już rozwiązania prawne, niezbędne do wypłacenia Polsce środków z KPO i pieniędzy z unijnego budżetu na lata 2021-2027.

Polska ma w sumie otrzymać z KPO 59,82 mld euro, w tym 25,3 mld euro w postaci dotacji i 34,5 mld euro w formie preferencyjnych pożyczek. Większość tych środków będzie inwestowana w formie instrumentów finansowych, co umożliwi realizację projektów nawet przez kolejne 30 lat.

kom/ klim/

Data publikacji 19.01.2024, 16:46