Polityka i społeczeństwo

MS: spotkanie ministrów sprawiedliwości Polski i Niemiec (komunikat)

23.01.2024, 21:03aktualizacja: 23.01.2024, 21:04

- Ministerstwo Sprawiedliwości informuje:

– Aktywna współpraca Polski, Niemiec oraz Francji w obszarze praworządności stanowić będzie silny impuls umacniania zasady rule of law w całej Unii Europejskiej – powiedział Minister Sprawiedliwości Prokurator Generalny Adam Bodnar podczas dzisiejszego (23.01.2024 r.) spotkania z Ministrem Sprawiedliwości Niemiec Marco Buschmannem.

Ministrowie Sprawiedliwości Polski i Niemiec rozmawiali o nowych wyzwaniach, związanych z przestrzeganiem zasad praworządności. Ministrowie Adam Bodnar i Marco Buschmann zgodzili się, że współpraca państw Unii Europejskiej w zakresie sprawowania wymiaru sprawiedliwości będzie miała istotne znacznie dla ochrony praw obywatelskich i utrzymania Europy jako modelu wolności, bezpieczeństwa i pokoju. Te zagadnienia będą szerzej omawiane na najbliższym nieformalnym posiedzeniu Rady Ministrów Sprawiedliwości i Spraw Wewnętrznym, która odbędzie się w tym tygodniu w Brukseli.

Ważnym tematem rozmów było również ściganie zbrodni wojennych, popełnianych przez wojska Federacji Rosyjskiej na terytorium Ukrainy. Ministrowie Bodnar i Buschmann potwierdzili, że muszą one zostać rozliczone, a do odpowiedzialności muszą zostać pociągnięci zarówno bezpośredni sprawcy, jak i politycy. Polska i Niemcy wspierają inicjatywę utworzenia specjalnego międzynarodowego lub umiędzynarodowionego trybunału do rozliczenia zbrodni wojennych, do których dochodzi na Ukrainie. Tym zagadnieniom poświęcona będzie organizowana w lutym w Berlinie przez Ministerstwo Sprawiedliwości Niemiec konferencja międzynarodowa.

W trakcie spotkania Ministrowie Sprawiedliwości Polski i Niemiec dyskutowali również o wspólnych priorytetach politycznych Komisji Europejskiej na kolejne pięć lat.

kom/ ksi/ par/

Data publikacji 23.01.2024, 21:03