MIRACULUM SA (3/2024) Otrzymanie deklaracji objęcia akcji od akcjonariuszy

30.01.2024, 16:19aktualizacja: 30.01.2024, 16:20

Raport bieżący 3/2024

Zarząd Miraculum S.A. ("Spółka") informuje, że otrzymał deklaracje od akcjonariuszy (Marek Kamola, Piotr Skowron, Jan Załubski), będących jednocześnie największymi wierzycielami Spółki, w sprawie objęcia akcji Spółki. Akcjonariusze wyrazili gotowość objęcia co najmniej 5 milionów, ale nie więcej niż 6 milionów akcji po cenie emisyjnej 1.80 zł za każdą akcję. W zdecydowanej większości akcje zostaną pokryte w wyniku konwersji zadłużenia Spółki wobec wyżej wymienionych akcjonariuszy z tytułu udzielonych umów pożyczki. Każdy z wyżej wymienionych akcjonariuszy zadeklarował objęcie akcji za kwotę powyżej 100 tys. euro. Pozostałe akcje zostaną pokryte wkładem gotówkowym. W najbliższym czasie Spółka planuje zwołanie Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Akcjonariuszy, z porządkiem obrad obejmującym podjęcie uchwały w sprawie emisji nie mniej niż 5 milionów, ale nie więcej niż 6 milionów akcji po cenie 1.80 zł za każdą akcję. Konwersja zadłużenia na akcje pozwoli na zmniejszenie zadłużenia Spółki o co najmniej 9 milionów złotych.

Dodatkowo Marek Kamola zadeklarował zawarcie nowej umowy pożyczki na pozostałą kwotę zadłużenia z terminem spłaty do końca 2027 r., z oprocentowaniem WIBOR 1M + 1 pp wypłacanym na koniec każdego miesiąca. W przypadku terminowej wypłaty odsetek Marek Kamola zadeklarował comiesięczną redukcję oprocentowania pożyczki o 1/3. Realizacja wyżej wymienionych scenariuszy znacznie obniży koszty finansowe Spółki, co pozytywnie wpłynie na wyniki finansowe już w roku 2024 r.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz