Polityka i społeczeństwo

KPRM: Premier Donald Tusk: konwencja stambulska ma chronić przed przemocą kobiety i dzieci (komunikat)

30.01.2024, 18:47aktualizacja: 30.01.2024, 18:48

Szef rządu zdecydował o wycofaniu wniosku w sprawie zbadania zgodności z Konstytucją konwencji stambulskiej z Trybunału Konstytucyjnego. Podczas konferencji prasowej Premier Donald Tusk przekazał również dobre wiadomości przedsiębiorcom z branży „beauty”. Rząd obniży podatek VAT dla tego sektora już od 1 kwietnia 2024 roku.

Wniosek ws. konwencji antyprzemocowej wycofany z TK

W 2020 r. ówczesny szef rządu Mateusz Morawiecki złożył wniosek do Trybunału Konstytucyjnego o zbadanie zgodności Konwencji o zapobieganiu i zwalczaniu przemocy wobec kobiet i przemocy domowej z Konstytucją RP. Premier Donald Tusk jednoznacznie ocenił, że ochrona kobiet i dzieci przed przemocą to temat ponad polityczny. Dlatego podpisał dokument wycofujący wniosek z TK.

Ochrona kobiet i dzieci przed przemocą to jest coś, co nigdy nie powinno być przedmiotem kłótni politycznej, tylko wspólnej troski, aby to jak najskuteczniej implementować– powiedział Prezes Rady Ministrów.

Niższy podatek VAT dla branży „beauty”

Szef rządu wskazał, że branża „beauty” w Polsce bardzo się rozwinęła. Przedsiębiorcy mieli poczucie nieuzasadnionej krzywdy, ponieważ byli obarczeni podatkiem VAT wyższym niż na przykład podobna branża fryzjerska.

Temat jest poważny – dotyczy około 30 tysięcy firm. Większość z nich to są bardzo małe firmy. Blisko 100 tysięcy ludzi znajduje tam pracę, więc mam nadzieję, że to przyniesie ulgę i poczucie sprawiedliwości bardzo dużej grupie zawodowej – podkreślił Premier Donald Tusk.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy Prawo prasowe. (PAP)

kom/ agz/ mir/

Data publikacji 30.01.2024, 18:47