Polityka i społeczeństwo

Legnica: Ruszają lekcje obywatelskie. Pierwsze spotkanie jutro w V LO

08.02.2024, 09:02aktualizacja: 08.02.2024, 09:03

Fot. UM Legnica
Po cyklu spotkań dla młodzieży i sukcesie miejskiej społecznej kampanii HEJt, legniccy uczniowie wyrazili chęć udziału w kolejnych spotkaniach. Właśnie z inicjatywy młodzieży rozpoczyna się w Legnicy cykl spotkań w ramach lekcji obywatelskich.

- Na wniosek Samorządu Uczniowskiego V Liceum Ogólnokształcącego przygotowano wykaz treści i zagadnień, które są najbardziej interesujące dla młodego odbiorcy – mówi Piotr Niemiec, dyrektor V Liceum Ogólnokształcącego w Legnicy.

Scenariusz lekcji powstał właśnie w V LO, a do udziału w tej inicjatywie zaproszono też pozostałe szkoły średnie. Lekcje składać się będą z części wykładowej, prowadzonej przez nauczycieli historii, której celem jest uzupełnienie wiedzy młodych ludzi na temat samorządności, czego konieczność wynika m.in. z ustania obowiązkowego nauczania przedmiotu „wiedza o społeczeństwie” oraz dyskusji z zaproszonym ekspertem, w trakcie której uczniowie będą mieli okazję zadać pytania dotyczące nie tylko zasad funkcjonowania samorządu, ze szczególnym naciskiem na narzędzia służące wzrostowi partycypacji społecznej.

Celem przedsięwzięcia jest, oprócz zwiększenia wiedzy na temat samorządu, także rozbudzenie świadomości wspólnoty lokalnej i zachęcenie do angażowania się w dialog obywatelski, który jest jednym z najskuteczniejszych narzędzi rozwiązywania problemów społecznych.

- Cieszę się z tej inicjatywy, szczególnie, że to pomysł oddolny młodych ludzi, fantastycznych i inspirujących mnie każdego dnia. Będę w miarę możliwości uczestniczył w tych spotkaniach i wiem, że wzbogacą one moją wiedzę, bo to młode pokolenie ma dużo pomysłów i wkład w rozwój Legnicy. Szczerze dziękuję za inicjatywę i zaproszenie do udziału w tym projekcie – mówi Tadeusz Krzakowski, prezydent Legnicy. Jak dodał, cieszy się z zaangażowania młodych ludzi w projekty społeczne – chociażby kampanie realizowane w ostatnich latach jak - „HEJt” czy Międzynarodowe Forum Młodzieży i projekt „Legnica odNOwa”.- Pamiętam jak duże było nimi zainteresowanie i to oczywiście motywuje mnie do wspierania młodzieży w ich działaniach i inicjatywach w budowaniu przestrzeni do wyrażania opinii, dialogu i wymiany doświadczeń – dodał prezydent Legnicy.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 08.02.2024, 09:02