Biografia chorwackiego miliardera Branko Roglicia

19.02.2024, 08:00aktualizacja: 19.02.2024, 09:58

Fot. Piotr Mroziński - Spotkanie autorskie Branko Roglic i Lech Wałęsa (1)
„Wczoraj myślałem o dzisiaj, a dzisiaj myślę o jutrze” - to główna myśl książki biograficznej autorstwa Branko Roglicia, przedsiębiorcy, założyciela grupy Orbico - największego dystrybutora w Europie, obecnego w 20 krajach, oraz miłośnika sztuki.

Branko Roglić wniósł wielki wkład w przywrócenie do Chorwacji wielu arcydzieł chorwackiego malarstwa, takich jak Vlaho Bukovac, Emmanuel Vidovic, Antun Masle, Edo Murtić, Miljenko Stančić i inni. Jest mecenasem, który wspierał pierwszego mistrza nowego chorwackiego rzeźbiarstwa, Kuzmę Kovačića, we wczesnym etapie jego kariery, a także nadal wspiera obiecujących młodych artystów.

Uważa, że sztuka powinna należeć do ludzi/narodu, z którego się wywodzi, i że firmy, które osiągają zyski w jednym kraju, powinny wspierać jego kulturę.

Jego biografia to relacja z jego życia, w której łączy wartości rodzinne z pasją i biznesem. Opowiada o wielu sytuacjach z życia codziennego, ukazując swoją ludzką twarz i zainteresowania, takie jak wędkarstwo czy granie w boccia. Wspomina także o momentach, gdy potrzebna była duża odwaga, na przykład, gdy zgłaszał korupcję i nosił mikrofon na spotkania z szantażystami, czy gdy oddał swoje (wówczas jedyne) 2 łodzie, by pomóc marynarce wojennej, jako statki zaopatrzeniowe podczas wojny ojczyźnianej w Chorwacji. Książka przedstawia wiele sytuacji, z których można się wiele nauczyć, a także zawiera rady dla młodych przedsiębiorców.

Książka doczekała się polskiego przekładu.

W dniu 30.10.2023 r. odbyła się uroczysta promocja polskiego wydania autobiografii Branko Roglicia, w pałacu Sobańskich w Warszawie.

Gościem honorowym wydarzenia był prezydent Lech Wałęsa, legendarny lider Solidarności. Oprócz niego w spotkaniu uczestniczyli m.in. Tomislav Vidošević - ambasador Republiki Chorwacji w Polsce, Emilia Bala - konsul z Ambasady RP w Chorwacji, oraz liczni wybitni goście z świata polityki, kultury i biznesu.

Po odczytaniu wybranych fragmentów książki przez aktora Adama Baumana, odbyła się panelowa dyskusja z udziałem Branko Roglića, Lecha Wałęsy i prof. Macieja Czerwińskiego na temat Chorwackiej Wiosny, demokracji i europejskiego współbraterstwa.

Wieczór uświetniły występy artystów, w tym mini recital Chopina w wykonaniu pianisty Radosława Sobczaka.

Warto dodać, że książkę wydało wydawnictwo Nieoczywiste, a tłumaczenie na język polski dokonała Joanna Dróżdż. Głównym redaktorem i autorem przypisów do polskiego wydania jest prof. Maciej Czerwiński, doktor nauk humanistycznych.

KONTAKT:

Beata Panek