PJP MAKRUM SA (4/2024) Wstępne wyniki finansowe Emitenta za 2023 rok

05.03.2024, 08:26aktualizacja: 05.03.2024, 08:27

Raport bieżący 4/2024

Zarząd spółki PJP MAKRUM S.A. (dalej "Emitent" lub "Spółka") informuje, że w związku z zakończeniem wewnętrznego procesu rozliczania skonsolidowanego wyniku finansowego za 2023 rok powziął informację o następujących, wstępnych skonsolidowanych wynikach finansowych za 2023 rok Grupy Kapitałowej PJP MAKRUM S.A.:

Przychody ze sprzedaży: 427,0 mln PLN

EBIT: 22,3 mln PLN

Zysk brutto: 23,7 mln PLN

Wyższe od średniej za pierwsze trzy kwartały 2023 roku skonsolidowane przychody Grupy Kapitałowej PJP MAKRUM S.A. pozwoliły Grupie na zwiększenie poziomu rentowności na poziomie EBIT do ca 5,2%, a EBIT wygenerowany w całym 2023 roku był wyższy od EBIT po 3 kwartałach o 8,4 mln PLN. Podobnie ma się z zyskiem przed opodatkowaniem.

Prezentowane dane zostały przygotowane na podstawie posiadanych, na moment publikacji niniejszych wstępnych wyników finansowych przez Zarząd Emitenta, danych z systemów rachunkowych, danych zarządczych oraz szacunków rozliczenia przychodów z tytułu umów. Prezentowane dane nie obejmują efektu ewentualnych rozstrzygnięć prowadzonych rozmów w sprawie finalnego rozliczenia (waloryzacji) niektórych kontraktów.

Dane mają charakter szacunkowy i mogą ulec zmianie w wyniku dalszych prac nad sprawozdaniem finansowym za 2023 rok, a w szczególności w wyniku przeprowadzanego audytu sprawozdania finansowego przez wybranego Audytora.

Ostateczne wyniki zostaną przedstawione w skonsolidowanym raporcie rocznym Grupy Kapitałowej PJP MAKRUM S.A., który zostanie opublikowany w dniu 29.03.2024 roku.

Podstawa prawna: art. 17 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) NR 596/2014 z dnia 16 kwietnia 2014 r. w sprawie nadużyć na rynku (rozporządzenie w sprawie nadużyć na rynku) oraz uchylającego dyrektywę 2003/6/WE, 2003/124/WE, 2003/125/WE i 2004/72/WE

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz