Polityka i społeczeństwo

Gliwice: Mieszkanie+ po gliwicku. Nowy adres: Dworska 10F

08.03.2024, 09:27aktualizacja: 08.03.2024, 09:29

Fot. M. Buksa UM w Gliwicach
Osiedle Dworska – Zbożowa zapełnia się mieszkańcami! Do pierwszych 35 gotowych mieszkań komunalnych powstałych w kompleksie nowych miejskich budynków przy ul. Dworskiej mogą wprowadzać się lokatorzy z numeru 10F, którzy 4 marca odebrali klucze i umowy najmu miejskich „m” z rąk prezydenta Gliwic Adama Neumanna i jego zastępcy, Mariusza Śpiewoka.

Dworska 10F wchodzi w skład powstającego w Szobiszowicach zespołu sześciu budynków – trzech komunalnych (Dworska 10F, 10G, 10J, łącznie 105 mieszkań) oraz trzech TBS-owskich (Dworska 10E, 10H i 10K, łącznie 81 mieszkań). Finał realizacji tej inwestycji przewidziano na przełom 2024 i 2025 roku.

– Oddajemy dziś do użytku gliwiczan pierwsze 35 ze 105 mieszkań komunalnych, które powstają w nowych, miejskich budynkach przy ul. Dworskiej. Warto podkreślić, że to mieszkania komfortowe, z nowoczesnymi i ekologicznymi systemami grzewczymi, w standardzie „pod klucz”, do których – po umeblowaniu – najemca może wprowadzić się właściwie natychmiast. Zaletą tego typu mieszkalnictwa są atrakcyjne stawki czynszowe i bezpieczna umowa najmu z miastem – mówił 4 marca prezydent Gliwic Adam Neumann.

Całkowity koszt realizacji budynku Dworska 10F wyniósł ponad 12 mln zł (z czego niemal 8,5 mln zł pozyskano w ramach dofinansowania z Banku Gospodarstwa Krajowego).

W czterokondygnacyjnym, otoczonym zielenią wielorodzinnym budynku przy ul. Dworskiej 10F zamieszka 100 osób.

W obiekcie powstały 3 mieszkania jednopokojowe o powierzchni od 33,12 m2 do 34,86 m2, 24 mieszkania dwupokojowe (od 48,82 m2 do 59,37 m2) oraz 8 trzypokojowych (od 65,06 m2 do 67,72 m2). Jedno dwupokojowe mieszkanie na parterze przystosowano do potrzeb osób z niepełnosprawnością. Wszystkie lokale są wyposażone w instalację wodno-kanalizacyjną i elektryczną, centralne ogrzewanie i ciepłą wodę użytkową z miejskiej sieci ciepłowniczej, a także piecyki elektryczne z płytą ceramiczną. Każde mieszkanie ma balkon oraz komórkę lokatorską zlokalizowaną na poziomie piwnicy. Do dyspozycji mieszkańców przewidziano również pomieszczenia wspólne: suszarnię, wózkownię i rowerownię.

Budynek posiada windę osobową, instalację fotowoltaiczną na dachu oraz monitoring. Mieszkańcy mogą korzystać z 46 miejsc parkingowych, a najmłodsi – placu zabaw. Z myślą o nich i rówieśnikach z pozostałych budynków przewidzianych na osiedlu Dworska – Zbożowa zaplanowano budowę miejskiego żłobko-przedszkola w sąsiedztwie dawnego dworku rodu Welczków. Nowy obiekt oświatowy pomieści blisko 370 dzieci. Dojazd do planowanej placówki ułatwi w przyszłości zmodernizowana ul. Zbożowa oraz sytuowane za komunalnym budynkiem Zbożowa 9A–B czterowlotowe rondo ze zjazdem m.in. w kierunku DK 88, projektowane przez Zarząd Dróg Miejskich.

Na tym nie koniec – obok żłobko-przedszkola, w kierunku ul. Dworskiej i Wiertniczej, zaplanowano 4 kolejne budynki mieszkalno-usługowe w systemie TBS. Znajdzie się w nich w przyszłości łącznie 87 mieszkań ZBM II TBS .

Finalnie miejskie osiedle w rejonie ulic Dworskiej, Zbożowej i Wiertniczej będzie liczyło 12 budynków z 328 mieszkaniami – komunalnymi i TBS-owskimi.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 08.03.2024, 09:27