DRAGO ENTERTAINMENT SA (8/2024) Popremierowy raport sprzedażowy dotyczący gry Winter Survival udostępnionej w formule Early Access.

13.03.2024, 19:08aktualizacja: 13.03.2024, 19:09

Raport bieżący 8/2024

Zarząd DRAGO entertainment S.A. z siedzibą w Krakowie ("Emitent", "Spółka"), niniejszym informuje o wynikach sprzedażowych gry Winter Survival ("Gra", "WS"), która została udostępniona graczom na platformach STEAM, Green Man Gaming i Epic Store w formule wczesnego dostępu (ang. Early Access) w dniu 6 marca 2024 r. W dniu rozpoczęcia wczesnego dostępu, wishlista na platformie STEAM wynosiła około 238 tys.

Raporty sprzedażowe Spółki są przedstawiane w ilościach brutto. Zgodnie z polityką platform kupujący mogą odstąpić od zakupu i mają na to czas do 14 dni, a łączny czas uruchomienia produktu był mniejszy niż 2 godziny.

Najważniejsze statystyki po pierwszym tygodniu od udostępnienia gry w ramach Early Access:

1. Sprzedaż wyniosła: ok 6 tys. sztuk;

2. Ocena graczy na platformie STEAM: 56% pozytywnych opinii oparta na 145 recenzjach;

3. Wishlista na platformie STEAM na dzień 13 marca 2024 r.: ok. 238 tys.

Podział sprzedaży na platformie STEAM na kraje w ujęciu ilościowym:

- Stany Zjednoczone - 21%;

- Niemcy - 15%;

- Chiny - 10%;

- Francja - 5%;

- Wielka Brytania - 4%;

- Polska - 4%;

- Kanada - 3%;

- Hiszpania - 2%;

- Turcja - 2%;

- pozostałe kraje - 34%

DRAGO entertainment S.A. jest właścicielem IP Gry oraz posiada prawo do 100% przychodów z jej komercjalizacji po odliczeniu prowizji pobieranej przez sklepy oraz 4% opłaty licencyjnej należnej firmie Epic Games.

W dniu premiery 6 marca 2024 roku Emitent wydał aktualizacje. W dniach 8 i 12 marca br. ukazały się kolejne obszerne update'y do gry w odpowiedzi na błędy i uwagi zgłaszane przez graczy, co spotkało się z pozytywnym odbiorem graczy i streamerów.

Obecnie trwają prace nad kolejnymi częstymi i regularnymi udoskonaleniami Gry, jak również nad planowanymi rozszerzeniami, które wprowadzą nowe fragmenty historii, nowe lokacje świata oraz nowe funkcjonalności.

Wydanie gry w formule Early Access jest jedynie jednym z etapów prac nad Grą oraz nad jej komercjalizacją. Część prac nad planowanymi rozszerzeniami została wykonana przed wydaniem Gry w formule wczesnego dostępu i sukcesywnie wraz z poprawkami będzie wydawana jako rozwój wczesnego dostępu. Dotyczy to takich obszarów jak: tryb Cold Wave czy nowe funkcjonalności. Przede wszystkim jednak zakres materiału włączonego do Gry zmienia się dynamicznie na podstawie feedbacku otrzymywanego od graczy, playtesterów i influencerów.

Zarząd na bieżąco będzie podejmował decyzje w sprawie zakresu oraz czasu rozwoju Gry na podstawie ocen i poziomów sprzedaży.

Informacja o kosztach produkcji i marketingu zostanie opublikowana po premierze pełnej wersji gry.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz