Nauka i technologie

MC: Wybory samorządowe – co możesz załatwić online? (komunikat)

26.03.2024, 14:46aktualizacja: 26.03.2024, 14:47

- Ministerstwo Cyfryzacji informuje:

7 kwietnia br. wszyscy uprawnieni będą głosować w pierwszej turze wyborów samorządowych. Sprawdź, jak przygotować się do głosowania i co możesz załatwić online, zanim pójdziesz oddać głos. Przypominamy też, że w wyborach samorządowych nie możesz jednorazowo zmienić miejsca głosowania, tak jak to miało miejsce w wyborach parlamentarnych. Nie ma również możliwości otrzymania zaświadczenia o prawie do głosowania po to, by zagłosować w dowolnym lokalu wyborczym.

Szybki i łatwy dostęp do danych z Centralnego Rejestru Wyborców

Swoje dane sprawdzisz, logując się na stronie GOV.PL lub w aplikacji mObywatel. W CRW przetwarzane są dane osobowe obywateli polskich, którzy ukończyli 17 lat i obywateli państw UE (innych niż Polska) i Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej, jeżeli złożyli wniosek o dopisanie ich do Centralnego Rejestru Wyborców.

Zmień stały obwód głosowania lub dopisz się do CRW

Od 21 lutego br. roku obowiązują nowe procedury dotyczące wniosków o rejestrację stałego obwodu głosowania w wyborach samorządowych. Uproszczono przepisy po to, by ułatwić proces oddawania głosu tym, którzy nie mają meldunku w swoim stałym miejscu zamieszkania.

Aby móc zagłosować w stałym miejscu zamieszkania:

- wejdź na stronę GOV.PL,

- zaloguj się swoim profilem zaufanym,

- podaj swój adres stałego miejsca zamieszkania i zaznacz oświadczenie, że mieszkasz pod tym adresem na stałe (możesz też dołączyć do wniosku dokumenty potwierdzające fakt zamieszkania w danej gminie, np.: umowę najmu mieszkania, oświadczenie właściciela mieszkania, w którym mieszkasz, rachunek za prąd, na którym są Twoje dane),

- sprawdź wniosek i podpisz go elektronicznie.

Potwierdzenie złożenia wniosku i decyzję o zmianie miejsca stałego obwodu głosowania otrzymasz na swoją skrzynkę ePUAP.

Online możesz także zgłosić zamiar głosowania przez pełnomocnika (pod adresem: https://www.gov.pl/web/gov/zglos-zamiar-glosowania-przez-pelnomocnika). Jest to rozwiązanie przygotowane dla osób, które mają ukończone 60 lat lub posiadają orzeczenie o umiarkowanym lub znacznym stopniu niepełnosprawności. Te osoby nie muszą przychodzić osobiście do lokalu wyborczego w dniu wyborów – mogą zagłosować przez pełnomocnika, czyli upoważnić inną osobę, aby zagłosowała w ich imieniu. Można także zgłosić chęć głosowania korespondencyjnego (pod adresem: https://www.gov.pl/web/gov/zglos-zamiar-glosowania-korespondencyjnego3). Pamiętaj, że zamiar zagłosowania w inny sposób niż tradycyjny powinieneś zgłosić maksymalnie do 13 dnia przed dniem wyborów!

Głosuj z mDowodem

W lokalu wyborczym możesz okazać aktualny mDowód. To pełnoprawny dokument, którym potwierdzisz swoją tożsamość na terenie Polski. Pamiętaj, że skorzystasz z niego także w trybie offline, czyli bez dostępu do internetu. Więcej informacji o usłudze Wybory w aplikacji mObywatel 2.0. znajdziesz pod adresem: https://info.mobywatel.gov.pl/uslugi/wybory.

kom/ kblu/

Data publikacji 26.03.2024, 14:46