BUDIMEX SA (28/2024) "Budowa węzła drogowego Al. Wojska Polskiego DK-1 wraz z nowym przebiegiem DK-46 w Częstochowie" - podpisanie umowy

28.03.2024, 16:08aktualizacja: 28.03.2024, 16:09

Raport bieżący 28/2024

Zarząd Budimeksu S.A. zawiadamia, że w dniu 28.03.2024 r. została zawarta umowa pomiędzy Miejskim Zarządem Dróg w Częstochowie a Budimeksem S.A. w postępowaniu przetargowym pn. "Budowa węzła drogowego Al. Wojska Polskiego DK-1 wraz z nowym przebiegiem DK-46 w Częstochowie".

Informacja, iż nasza oferta została oceniona najwyżej w postępowaniu przetargowym i wybrana jako najkorzystniejsza zostały opublikowane w dniu 28.07.2023 r. w raporcie bieżącym nr 48/2023 oraz w dniu 05.01.2024 r. w raporcie bieżącym nr 1/2024.

Wartość umowy: 195 931 355,00 zł netto

Termin rozpoczęcia robót: od dnia podpisania umowy

Termin zakończenia robót: maksymalnie 48 miesięcy od dnia zawarcia umowy

Okres gwarancji: 120 miesięcy

Okres rękojmi: 120 miesięcy

Zaliczka: 10 000 000,00 PLN wyłącznie pod warunkiem dochowania przez Wykonawcę terminu na przekazanie Zamawiającemu kompletnej koncepcji architektoniczno-budowlanej

Warunki płatności: 30 lub 35 dni od daty otrzymania przez Zamawiającego prawidłowo wystawionej faktury VAT ze wszystkimi dokumentami przez Wykonawcę w zależności od źródeł finansowania projektu

Gwarancja bankowa dobrego wykonania: 5% ceny ofertowej brutto

Istotne warunki umowy, charakterystyczne dla tej umowy, w szczególności te, które odbiegają od warunków powszechnie stosowanych dla danego typu umów: inwestycja dofinansowana z Rządowego Funduszu Polski Ład: Program Inwestycji Strategicznych.

Maksymalna wartość kary umownej płaconej przez Wykonawcę: 30% wynagrodzenia brutto

Zamawiający zastrzega sobie prawo dochodzenia odszkodowania uzupełniającego do wysokości poniesionej szkody.

Pozostałe warunki kontraktowe nie odbiegają od standardów rynkowych.

Wartość umowy przekracza próg 172.381 tys. zł netto.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz