MF: Służby udaremniły przemyt ponad 100 kg marihuany (komunikat)

04.04.2024, 08:21aktualizacja: 04.04.2024, 08:22

- Ministerstwo Finansów informuje:

Dolnośląska Krajowa Administracja Skarbowa (KAS), Centralne Biuro Śledcze Policji (CBŚP) oraz Straż Graniczna (SG) wykryły przemyt ponad 100 kg marihuany z Hiszpanii do Polski. Narkotyki były ukryte pod podłogą samochodu ciężarowego. Taka ilość narkotyku na czarnym rynku jest warta około 5 mln zł.

W okolicach Jędrzychowic, funkcjonariusze KAS, CBŚP i SG skontrolowali kierowcę samochodu ciężarowego, który przewoził towar z Hiszpanii do Polski. W trakcie kontroli funkcjonariusze znaleźli ponad 100 kg marihuany. Narkotyki były ukryte w specjalnej skrytce, która znajdowała się pod podłogą pojazdu.

Z takiej ilości narkotyku można uzyskać około 100 tys. porcji dilerskich.

Kierowca ciężarówki został tymczasowo aresztowany i usłyszał zarzuty udziału w zorganizowanej grupie przestępczej oraz przemytu znacznych ilości narkotyków, za co grozi kara nawet 20 lat pozbawienia wolności.

Śledztwo trwa:Policjanci z CBŚP pod nadzorem Prokuratury Krajowej w Łodzi prowadzą śledztwo dotyczące działalności międzynarodowej, zorganizowanej grupy przestępczej, która zajmowała się wewnątrzwspólnotowym przemytem narkotyków z Hiszpanii do Polski. Podczas jednego transportu dochodziło do przemytu od 65 kg do ponad 100 kg marihuany.

Grupa działała od 2022 roku i mogła przemycić do Polski ponad 500 kg narkotyków.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Załączniki do komunikatów są dostępne za pośrednictwem nowej Platformy Serwisowej PAP: serwis.pap.com.pl Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)

kom/pab/

Data publikacji 04.04.2024, 08:21