Polityka i społeczeństwo

Miasto Świdnica: Ponad 750 tysięcy złotych dla świdnickich seniorów

08.04.2024, 14:43aktualizacja: 08.04.2024, 14:43

Ponad 750 tysięcy złotych dla świdnickich seniorów; Fot. W.Bąkiewicz/UM Świdnica
Warsztaty, gry i zabawy, ciekawe zajęcia sportowe, imprezy okolicznościowe – to wszystko możliwe i dostępne jest dla osób starszych, dzięki zaangażowaniu miasta i dotacjom z programu rządowego "SENIOR+". Na te zadania Świdnica pozyskała ponad 750 tysięcy złotych.

W ramach konkursu świdnickie placówki złożyły trzy oferty. Dofinansowanie na bieżące działanie otrzymał Dzienny Dom Senior+ 567 840 zł, Klub Senior+ działający przy ul. Malinowej – 61 920 zł oraz Klub Senior+ przy ul. M. Kozara-Słobódzkiego - 123 840 zł.

Celem Programu jest zapewnienie wsparcia seniorom nieaktywnym zawodowo, w wieku powyżej 60 lat, poprzez umożliwienie im korzystania z oferty obejmującej usługi w zakresie aktywności ruchowej lub kinezyterapii, oferty edukacyjnej, kulturalnej, rekreacyjnej i opiekuńczej – w zależności od potrzeb stwierdzonych w środowisku lokalnym. W ramach Programu udostępniana jest seniorom infrastruktura pozwalająca na aktywne spędzanie wolnego czasu, a także zaktywizowanie i zaangażowanie seniorów w działania samopomocowe i na rzecz środowiska lokalnego.

Świdnicki Klub Senior+ przy ul. Malinowej dysponuje 30 miejscami dla seniorów, Dzienny Dom Senior+ - 130. Z kolei Klub Senior+ na Osiedlu Młodych przeznaczony jest dla 60 świdniczan.

W tegorocznej edycji konkursu w województwie dolnośląski dotacje przyznano 73 klubom i domom seniora prowadzonym przez samorządy. W powiecie świdnickim otrzymały je także Świebodzice i Strzegom.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 08.04.2024, 14:43