Leadec wyprodukował półmilionowe koło dla MAN

09.04.2024, 10:21aktualizacja: 09.04.2024, 10:27

PR Newswire/Leadec Holding BV & Co. KG

STUTTGART, Niemcy i GLIWICE, Polska, 9 kwietnia 2024 r. /PRNewswire/ -- Leadec wyprodukował półmilionowe koło dla fabryki samochodów ciężarowych MAN w Niepołomicach. Zostało ono uroczyście przekazane podczas ceremonii pod koniec stycznia i będzie wyeksponowane w zakładzie. Od sierpnia 2022 r. Leadec odpowiada za montaż felg i opon dla największej fabryki pojazdów ciężarowych w Europie.

„Pół miliona dostarczonych kół jest dowodem na znakomitą współpracę z firmą MAN na wszystkich polach, zarówno w dziedzinie produkcji, jak i jakości czy logistyki. Składam podziękowania dla całego zespołu, który wykonał wspaniałą pracę polegającą na dostarczeniu gotowych kół just-in-time i just-in-sequence" - mówi Przemysław Pendrowski, prezes Leadec Polska.

Montaż felg i opon odbywa się w hali montażowej w Kokotowie, niedaleko zakładu w Niepołomicach. Zespół liczący 112 pracowników produkuje 40 tysięcy kół miesięcznie, dzięki czemu w systemie trzyzmianowym z linii produkcyjnej może zjechać 240 pojazdów ciężarowych dziennie. Produkcja jest zorganizowana zgodnie z systemem planowania produkcji MAN, z zachowaniem 24-godzinnego buforu. Dziesięć ciężarówek każdego dnia dostarcza do zakładu produkcyjnego w pełni zmontowane zestawy felg i opon, gotowe do finalnego montażu produkcyjnego.

Leadec działa w Polsce od 1998 r. w oddziałach w Gliwicach, Polkowicach i Poznaniu lub bezpośrednio w zakładzie klienta. Oprócz montażu felg i opon, firma koncentruje się także na projektach w dziedzinie automatyzacji i instalacji, utrzymania ruchu maszyn produkcyjnych, zarządzania infrastrukturą techniczną i czyszczenia technicznego. Niezależnie od swojej silnej pozycji w branży motoryzacyjnej, ten dostawca usług technicznych jest również aktywny w innych sektorach przemysłu produkcyjnego, takich jak przemysł lotniczy i spożywczy.

Więcej o Leadec

Leadec jest wiodącym na świecie dostawcą usług technicznych na potrzeby całego cyklu życia zakładu i infrastruktury towarzyszącej. Firma mająca centralę w Stuttgarcie, zatrudniała w 2023 r. około 23 tysiące osób na całym świecie, notując obrót ponad 1,24 mld euro. Leadec wspiera swoich klientów w całym łańcuchu dostaw produkcji od ponad 60 lat i działa w ponad 350 lokalizacjach, często bezpośrednio w zakładach i obiektach klienta.

Globalne usługi Leadec obejmują: usługi projektowe (planowanie i optymalizację produkcji, automatyzację, informatyzację produkcji), instalację (instalację elektryczną, instalację mechaniczną, relokacje), utrzymanie techniczne (utrzymanie ruchu maszyn i czyszczenie techniczne), wsparcie (zarządzanie obiektami technicznymi, zarządzanie infrastrukturą techniczną i logistykę), a także inne lokalne usługi. Cyfrowa platforma biznesowa Leadec.os jest kompleksowym rozwiązaniem, które umożliwiło cyfryzację wszystkich procesów usługowych w ramach jednego systemu.

Aby dowiedzieć się więcej o Leadec, wejdź na stronę:

Aby dowiedzieć się więcej o Leadec Polska, wejdź na stronę: https://poland.leadec-services.com

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/2381564/Leadec_Poland.jpg

Logo - https://mma.prnewswire.com/media/2064673/4636478/Leadec_Logo.jpg