Polityka i społeczeństwo

PK: Komunikat o powołaniu zespołu w Prokuraturze Krajowej (komunikat)

11.04.2024, 13:23aktualizacja: 11.04.2024, 13:25

- Prokuratura Krajowa informuje:

Prokurator Generalny Adam Bodnar zarządzeniem z dnia 10 kwietnia 2024 r. powołał w Prokuraturze Krajowej Zespół Prokuratorów do opracowania wskazówek metodycznych w zakresie prowadzenia spraw dotyczących odmowy dokonania przerwania ciąży oraz tzw. aborcji farmakologicznej.

W skład zespołu powołano pięcioro prokuratorów, na Kierownika Zespołu wyznaczono prok. Katarzynę Kwiatkowską – Dyrektora Departamentu Postępowania Przygotowawczego Prokuratury Krajowej.

Zespół zapozna się ze zbiorczą informacją z badania akt wszystkich zakończonych postępowań prowadzonych w okresie od 2016 r. do 2023 r., których przedmiotem była odmowa dokonania przerwania ciąży oraz tzw. aborcja farmakologiczna. Ocena spraw zostanie przeprowadzona odpowiednio przez prokuratorów wykonujących czynności służbowe w Departamencie Postępowania Przygotowawczego Prokuratury Krajowej - w zakresie spraw prowadzonych w prokuraturach regionalnych i okręgowych oraz przez prokuratorów wykonujących czynności służbowe w prokuraturach regionalnych - w zakresie postępowań prowadzonych w prokuraturach rejonowych.

W ramach badania akt powyższych sprawy analizowana będzie zasadność przedstawionego zarzutu, poprawność przyjętej kwalifikacji prawnej czynu, szybkość reakcji prokuratora na złożone zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa, prawidłowość ukierunkowania postępowania, poprawność decyzji kończącej postępowanie, a także prawidłowość oceny zapadłych w tych sprawach orzeczeń sądowych, w tym wnoszenie środków zaskarżenia.

Ustalenia z przeprowadzonej analizy akt stanowić będą podstawę do przygotowania przez Zespół Prokuratorów końcowego Sprawozdania, a na jego kanwie opracowania wskazówek metodycznych, mających na celu ukształtowanie prawidłowej praktyki w zakresie prowadzenia postępowań przygotowawczych tej kategorii.

Wyniki pracy Zespołu zostaną przekazane wszystkim jednostkom organizacyjnym Prokuratury.

prok. Anna Adamiak Rzecznik Prasowy Prokuratora Generalnego

kom/pmal/