Nauka i technologie

Średniowieczna szlufka znaleziona w okolicy Kamienia Pomorskiego

27.04.2024, 08:00aktualizacja: 27.04.2024, 08:00

Późnośredniowieczna szlufka do zawieszania kluczy lub sakiewki została odnaleziona w okolicach Kamienia Pomorskiego (Zachodniopomorskie). Dotychczas odkryto zaledwie 15 tego rodzaju artefaktów na terenie Europy.

O odkryciu poinformowało w mediach społecznościowych Muzeum Historii Ziemi Kamieńskiej, do którego zbiorów trafił ten zabytek. Dyrektor muzeum, archeolog Grzegorz Kurka określił znalezisko jako "niezwykłe".

W literaturze niemieckiej zabytki tego typu noszą nazwę anthropomorphe Gürtelhaken, Figürliche Schlüsselhalter, Schlüsserhaken.

"Tego typu zabytki odkrywane są tylko i wyłącznie w północno-zachodniej części Polski. Dotychczas odkryto jedynie 15 analogicznych szlufek na terenie Europy - 1 na Węgrzech, 1 na terytorium Austrii i 12 na terenie Niemiec – większość z nich odkryta została w Bawarii" - podał Grzegorz Kurka.

Jak zaznaczył, nowo odkryta szlufka - o wysokości 56 mm - jest w bardzo dobrym stanie.

"Frontalny panel ma formę antropomorficzną. Głowa postaci jest schematycznie zaznaczona. Ręce oparte są na biodrach. Odstając od biodra tworzą łuk, z otworami o średnicy 4 mm. Na torsie i biodrach widoczne są ukośne i poziome nacięcia – tworzące schematycznie strój typowy dla epoki późnego gotyku. Poniżej stroju znajduje się pionowy otwór o długości 13 mm, a bezpośrednio pod nim otwór prawdopodobnie przeznaczony do zawieszani kluczy lub sakiewki (otwór o średnicy 4 mm)" - opisał archeolog.

Więcej na: https://naukawpolsce.pl/aktualnosci/news%2C101173%2Csredniowieczna-szlufka-znaleziona-w-okolicy-kamienia-pomorskiego.html

Źródło informacji: Nauka w Polsce

Data publikacji 27.04.2024, 08:00