Pobierz materiał i Publikuj za darmo

„Okazją jest zbliżająca się 60. rocznica otwarcia hotelu Mercure Poznań. Chcemy przybliżyć smaki, z których nasz hotel jest znany od lat” - mówi Marcin Procajło, dyrektor Hotelu Mercure Poznań Centrum.
Łosoś w galarecie, sandacz „Colbert”, tournedos z polędwicy na grzance „Rossini” z sosem maderowym czy legendarny krem owocowy „Merkury” to tylko niektóre propozycje, których można spróbować w hotelowej restauracji.
„Stworzyliśmy tę kartę z myślą o osobach, które pamiętają karty Merkurego z tamtych lat i będzie to dla nich powrót do przeszłości. Mamy w niej perełki, które cieszyły się wtedy dużą popularnością. Najbardziej chyba znana jest polędwica tournedos a’la >>Rossini<< oryginalnie stworzona dla genialnego kompozytora Gioacchino Rossiniego” - wyjaśnia Wojciech Wiciak, wieloletni kucharz i szef kuchni.
Menu historyczne w restauracji Hotelu Mercure Poznań inauguruje obchody jubileuszu obiektu. Wybudowany w 1964 roku Hotel Orbis Merkury był pierwszym luksusowym obiektem oddanym do użytku w czasach PRL. Powstał z inicjatywy włodarzy Poznania i zarządu Międzynarodowych Targów Poznańskich jako miejsce wygodnego wypoczynku dla odwiedzających gości. Jego budowa zapobiegła przeniesieniu targów do innego miasta. Bryła budynku inspirowana była siedzibą UNESCO w Paryżu, a nowatorskie wnętrza i meble zaprojektowano w specjalnie utworzonym zakładzie doświadczalnym przy Państwowej Wyższej Szkole Sztuk Plastycznych w Poznaniu.
Hotel w całej swojej 60-letniej historii był ważnym punktem na mapie miasta. Zaciekawieni poznaniacy odwiedzali plac budowy i śledzili w prasie doniesienia z przebiegu prac. To również mieszkańcy wybrali nazwę hotelu w konkursie czytelników lokalnych dzienników. Od pierwszych dni Merkury stał się oknem na świat biznesu, kultury i polityki. Hotel jest też popularnym miejscem spotkań. Tu mieści się jedna z najbardziej znanych w Poznaniu cukierni słynąca m.in. z torcików na Dzień Babci i rogali świętomarcińskich. W tym miejscu odbywały się słynne na całe miasto bale i przyjęcia. Kulinarne osiągnięcia szefów kuchni Merkurego są wciąż kontynuowane. Od początku powstania największą siłą hotelu byli jego pracownicy. Pierwszy zespół wywodził się w dużej mierze z hotelu Bazar, a wielu z obecnych pracuje w nim od kilkudziesięciu lat i są wychowankami pierwszych szefów działów. Wyznaczyli oni najwyższe standardy pracy, które przekazywane z pokolenia na pokolenie do dzisiaj są doceniane przez odwiedzających gości.
1 lipca 2001 roku tradycja połączyła się z nowoczesnością - hotel został włączony do sieci największego w Europie operatora hotelowego Grupy Accor, zachowując jednocześnie dziedzictwo legendarnego Merkurego. Dzięki temu budynek regularnie jest modernizowany i - mimo upływu lat - wciąż pozostaje jednym z najbardziej nowoczesnych i prestiżowych hoteli w Poznaniu.
„Hotel Mercure Poznań to jeden z symboli Poznania. Bliskość targów i centrum miasta powoduje, że to jeden z głównych naszych partnerów strategicznych i często go odwiedzamy z gośćmi z całego świata. Hotel należy do światowej sieci Accor i to obietnica wysokiego standardu, z jakim możemy się tu spotkać” - podkreśla Jan Mazurczak, prezes zarządu Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej.
Źródło informacji: Hotel Mercure Poznań Centrum
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 19.04.2024, 09:00 |
Źródło informacji | Hotel Mercure Poznań Centrum |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
EKG 2025: adaptacja do zmian klimatu jest koniecznością, a nie wyborem PAP
Rekordowe upały, gwałtowne burze, susze przeplatane powodziami - ekstremalne zjawiska stają się codziennością mieszkańców wszystkich zakątków świata, w tym Polski. Konsekwencje zmian klimatu są już nieodwracalne, jednak teraz gra toczy się o zminimalizowanie ich kosztów, co można osiągnąć jedynie poprzez realizację szeregu długofalowych, przemyślanych projektów - zgodzili się uczestnicy panelu eksperckiego podczas 17. Europejskiego Kongresu Gospodarczego w Katowicach.- 28.04.2025, 10:57
- Kategoria: Nauka i technologie
- Źródło: PAP MediaRoom
-
Image
EKG 2025: Totalizator Sportowy realną alternatywą względem szarej strefy gier na pieniądze PAP
Totalizator Sportowy oferuje najwyższą jakość produktów w grach na pieniądze, a klient w Polsce ma dzisiaj realną alternatywę względem szarej strefy – powiedział Mariusz Rzeczkowski, dyrektor Departamentu Strategii, Innowacji i Współpracy Międzynarodowej w Totalizatorze Sportowym podczas debaty „Szara strefa” w ramach XVII Europejskiego Kongresu Gospodarczego w Katowicach.- 28.04.2025, 10:35
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: PAP MediaRoom
-
Image
ChangAn, światowe media i partnerzy łączą siły na rzecz wspólnej przyszłości podczas targów Auto Shanghai 2025
- 28.04.2025, 09:26
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: PR Newswire
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ