Pobierz materiał i Publikuj za darmo

„Okazją jest zbliżająca się 60. rocznica otwarcia hotelu Mercure Poznań. Chcemy przybliżyć smaki, z których nasz hotel jest znany od lat” - mówi Marcin Procajło, dyrektor Hotelu Mercure Poznań Centrum.
Łosoś w galarecie, sandacz „Colbert”, tournedos z polędwicy na grzance „Rossini” z sosem maderowym czy legendarny krem owocowy „Merkury” to tylko niektóre propozycje, których można spróbować w hotelowej restauracji.
„Stworzyliśmy tę kartę z myślą o osobach, które pamiętają karty Merkurego z tamtych lat i będzie to dla nich powrót do przeszłości. Mamy w niej perełki, które cieszyły się wtedy dużą popularnością. Najbardziej chyba znana jest polędwica tournedos a’la >>Rossini<< oryginalnie stworzona dla genialnego kompozytora Gioacchino Rossiniego” - wyjaśnia Wojciech Wiciak, wieloletni kucharz i szef kuchni.
Menu historyczne w restauracji Hotelu Mercure Poznań inauguruje obchody jubileuszu obiektu. Wybudowany w 1964 roku Hotel Orbis Merkury był pierwszym luksusowym obiektem oddanym do użytku w czasach PRL. Powstał z inicjatywy włodarzy Poznania i zarządu Międzynarodowych Targów Poznańskich jako miejsce wygodnego wypoczynku dla odwiedzających gości. Jego budowa zapobiegła przeniesieniu targów do innego miasta. Bryła budynku inspirowana była siedzibą UNESCO w Paryżu, a nowatorskie wnętrza i meble zaprojektowano w specjalnie utworzonym zakładzie doświadczalnym przy Państwowej Wyższej Szkole Sztuk Plastycznych w Poznaniu.
Hotel w całej swojej 60-letniej historii był ważnym punktem na mapie miasta. Zaciekawieni poznaniacy odwiedzali plac budowy i śledzili w prasie doniesienia z przebiegu prac. To również mieszkańcy wybrali nazwę hotelu w konkursie czytelników lokalnych dzienników. Od pierwszych dni Merkury stał się oknem na świat biznesu, kultury i polityki. Hotel jest też popularnym miejscem spotkań. Tu mieści się jedna z najbardziej znanych w Poznaniu cukierni słynąca m.in. z torcików na Dzień Babci i rogali świętomarcińskich. W tym miejscu odbywały się słynne na całe miasto bale i przyjęcia. Kulinarne osiągnięcia szefów kuchni Merkurego są wciąż kontynuowane. Od początku powstania największą siłą hotelu byli jego pracownicy. Pierwszy zespół wywodził się w dużej mierze z hotelu Bazar, a wielu z obecnych pracuje w nim od kilkudziesięciu lat i są wychowankami pierwszych szefów działów. Wyznaczyli oni najwyższe standardy pracy, które przekazywane z pokolenia na pokolenie do dzisiaj są doceniane przez odwiedzających gości.
1 lipca 2001 roku tradycja połączyła się z nowoczesnością - hotel został włączony do sieci największego w Europie operatora hotelowego Grupy Accor, zachowując jednocześnie dziedzictwo legendarnego Merkurego. Dzięki temu budynek regularnie jest modernizowany i - mimo upływu lat - wciąż pozostaje jednym z najbardziej nowoczesnych i prestiżowych hoteli w Poznaniu.
„Hotel Mercure Poznań to jeden z symboli Poznania. Bliskość targów i centrum miasta powoduje, że to jeden z głównych naszych partnerów strategicznych i często go odwiedzamy z gośćmi z całego świata. Hotel należy do światowej sieci Accor i to obietnica wysokiego standardu, z jakim możemy się tu spotkać” - podkreśla Jan Mazurczak, prezes zarządu Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej.
Źródło informacji: Hotel Mercure Poznań Centrum
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 19.04.2024, 09:00 |
Źródło informacji | Hotel Mercure Poznań Centrum |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
EKF Ubezpieczenia: KNF przestrzega przed tzw. luką ubezpieczeniową PAP
„Przed sektorem ubezpieczeń wiele wyzwań. Należy przede wszystkim zaprojektować dobre produkty ubezpieczeniowe, które będą zapewniały ochronę wszystkim ubezpieczonym. Wszystko po to, aby nie dopuszczać do wytworzenia tzw. luki ubezpieczeniowej” - powiedział Krystian Wiercioch, zastępca przewodniczącego Komisji Nadzoru Finansowego podczas kongresu EKF Ubezpieczenia.
- 30.09.2025, 13:57
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: PAP MediaRoom
-
XXXIX debata TFI: słaby dolar sprzyja rynkom wschodzącym, takim jak Polska PAP
Utrzymujący się niski kurs dolara sprzyja rynkom wschodzącym, takim jak Polska i zachęca inwestorów do lokowania kapitału w aktywa ryzykowne. Na rynkach panują dobre nastroje, które w najbliższym czasie powinny się utrzymać, choć pojawiają się też niepokojące sygnały, takie jak spowolnienie dynamiki zatrudnienia w USA - to główne wnioski płynące z XXXIX debaty TFI zorganizowanej przez redakcję PAP Biznes w Centrum Prasowym PAP.- 30.09.2025, 12:47
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: PAP MediaRoom
-
Image
Sapiens na EKF Ubezpieczenia: mocno inwestujemy w rozwój nowych technologii i sztucznej inteligencji
„Rozwój nowych technologii, rozwój tego, co nazywamy sztuczną inteligencją (AI), powodują, że zmieniają się modele biznesowe, procesy wewnątrz firm. Powstają nowe procesy, ale i zagrożenia z tym związane. Firma Sapiens inwestuje bardzo mocno w rozwój nowych technologii i AI” - powiedział Krzysztof Bondyra, Sales Director, CEE Region Sapiens.- 30.09.2025, 12:42
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: PAP MediaRoom
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ