Polityka i społeczeństwo

MRPiPS: Dodatkowe 770 mln zł na dofinansowanie wynagrodzeń osób z niepełnosprawnościami (komunikat)

22.04.2024, 11:45aktualizacja: 22.04.2024, 12:08

- Ministerstwo Rodziny Pracy i Polityki Społecznej informuje:

Pełnomocnik Rządu ds. Osób Niepełnosprawnych, wiceminister rodziny, pracy i polityki społecznej Łukasz Krasoń wspólnie z Ministerstwem Finansów, proponuje rozwiązanie odpowiadające na potrzeby środowiska pracowników i pracodawców, wspierające aktywizację zawodową osób z niepełnosprawnościami (OzN).

Od 2022 r. w Polsce minimalne wynagrodzenie znacząco wzrosło - od 3010 zł na koniec 2022 r. do planowanych w lipcu 2024 4300 zł. Za tymi zmianami nie podążała kwota dofinansowania z systemu SODIR dla pracodawców do wynagrodzeń pracowników z niepełnosprawnościami, skutkiem czego OzN zaczęli tracić pracę na otwartym rynku, a na Zakłady Aktywności Zawodowej padło widmo utraty stabilności finansowej.

Rozwiązanie, które proponuje Pełnomocnik Rządu ds. Osób Niepełnosprawnych efektywnie wykorzystuje środki PFRON, zwiększając o 15 proc. ustawowe stawki dofinansowań do wynagrodzeń.

Szacunki zakładają łączne wydatki rzędu 220 mln zł w 2024 r. i 550 mln zł w 2025 r. Przyjęto zwiększenie stawek dofinansowań:

- dla stopnia znacznego kwota bazowa 2760 zł (wcześniej 2400zł)

- dla stopnia umiarkowanego kwota bazowa 1550 zł (wcześniej 1350zł)

- dla stopnia lekkiego kwota bazowa 575zł (wcześniej 500zł)

Dodatkowo dla schorzeń szczególnych dofinansowanie wzrasta o odpowiednio 1380zł, 1035zł, 690zł (wcześniej 1200zł, 900zł lub 600zł), w zależności od wykazanego wyżej stopnia niepełnosprawności.

Dbałość o podmiotowość OzN jest ważna dla wszystkich partnerów Koalicji 15 października i stanowi jeden z istotnych priorytetów polityki społecznej rządu. Systemowe wsparcie zatrudnienia OzN jak i wzrost świadomości społecznej dot. osób z niepełnosprawnościami należą do najważniejszych zadań rządowego Pełnomocnika.

Aktywizacja zawodowa osób z niepełnosprawnościami jest ważnym aspektem ich codziennego funkcjonowania, wpływającym pozytywnie na jakość życia. To również szansa dla pracodawców na nowe możliwości rozwoju ich przedsiębiorstw i istotne działanie w wymiarze społecznym.

W załączeniu przekazujemy zdjęcie z możliwością wykorzystania w Państwa mediach.

kom/ ef/ amac/

Data publikacji 22.04.2024, 11:45