Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Odpowiedzialny handel to termin coraz częściej pojawiający się w przestrzeni publicznej.
„Dla handlowca najważniejszy jest klient, ale ważni dla nas są i franczyzobiorcy, i pracownicy, a także planeta. Musimy zapewnić dostawę produktu, jego bezpieczeństwo i jakość w całym łańcuchu. Poza tym opakowanie zostaje w środowisku, staramy się tak działać, żeby mu nie szkodzić” - wyjaśniała Joanna Kasowska, dyrektorka jakości i standardów zarządzania żywnością, Żabka Polska.
Kacper Nosarzewski, partner w firmie 4CF, członek zarządu Polskiego Towarzystwa Studiów nad Przyszłością, dodał, że konsumenci poszukują takich produktów, które są nieszkodliwe jakościowo i nie niszczą środowiska. A to według niego oznacza, że część konsumentów świadomie płaci więcej za wybierane przez siebie produkty.
„Ważna jest odpowiedzialność za wrażliwy produkt, jakim jest np. alkohol. Wiadomo, że szczególnie szkodzi kobietom w ciąży, młodzieży, kierowcom” - wyliczała Emilia Rabenda, prezes zarządu Związku Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy.
Dlatego jej organizacja od kilkunastu lat prowadzi kampanie edukacyjne np. pokazujące ilość alkoholu w danym typie napoju lub przeprowadzając szkolenia dla handlowców wskazujące, jak odmawiać sprzedaży nieletnim.
Podobnie odpowiedzialnie trzeba korzystać z surowców, których pozyskanie może łączyć się z wyzyskiem pracowników czy nieuprawnionym karczowaniem lasu.
„Naszą rolą jest edukowanie na temat sprawiedliwego handlu. Historycznie naszym dobrowolnie umieszczanym na opakowaniu znakiem była oznaczana przede wszystkim kawa, dziś częściej jest to czekolada” - informował Zbigniew Szalbot, członek zarządu Fairtrade Polska.
Handlowcy mogą zachęcać klientów do czynnego udziału w odpowiedzialnych handlu. Dlatego sprzedają kawę nalewaną do własnego kubka lub zwracają pieniądze za oddane plastikowe butelki po napojach.
„Zmiana świadomości wymaga lat edukacji” - stwierdziła Joanna Kasowska.
„To, czego nie zrobi rynek, sprzedawca czy kupujący, to musi zrobić regulator, stanowczo reagując np. na złodziejskie praktyki karczowania lasów czy pracę niewolniczą” - przekonywał Kacper Nosarzewski.
Sposobem na edukację kupujących może być wprowadzenie systemu kaucyjnego i gospodarka cyrkularna, w której na szeroką skalę wykorzystywane są surowce wtórne.
„Edukacja jest najważniejsza, żeby rosło powtórne wykorzystanie surowców. Dziś średnio 30 proc. szkła w butelce z alkoholem - to szkło ze stłuczki” - informowała Emilia Rabenda.
Zbigniew Szalbot mówił, że ważne jest, żeby certyfikaty odpowiedzialnego handlu i produktów pojawiały się nie tylko na towarach pochodzących z południa kuli ziemskiej jak kawa i czekolada, ale także na polskich produktach spożywczych.
Kacper Nosarzewski pytany o perspektywy odpowiedzialnego handlu mówił, że wielkich obietnic, jeśli chodzi o przyszłość, nie ma. Od lat mówi się m.in. o zamknięciu obiegu opakowań, biodegradowalnych opakowaniach, o segregacji i systemach odbioru.
„Wszystko już znamy, można więc wziąć się za wdrożenie. Przyspieszyć uruchomienie systemu kaucyjnego i domknąć obieg zamknięty surowców. Robić, a nie zastanawiać się, jak zoptymalizować system w teorii” - apelował Kacper Nosarzewski.
Źródło informacji: PAP MediaRoom
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
embeduj wideo
POBIERZ WIDEO
Wideo do bezpłatnego wykorzystania w całości (bez prawa do edycji lub wykorzystania fragmentów)
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 09.05.2024, 09:29 |
Źródło informacji | PAP MediaRoom |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
EKG 2025: AI, cyberbezpieczeństwo, sieć 5G to filary, na których można budować przewagę konkurencyjną PAP
W dobie globalnej rywalizacji technologicznej, kołem zamachowym krajowych gospodarek jest cyfryzacja. Czy Polska jest gotowa, by wykorzystać stwarzane przez nią szanse? Jakie są nasze mocne punkty, a co powinniśmy zmienić? Próbę odpowiedzi na te pytania podjęli eksperci uczestniczący w panelu pt. „Mapa cyfrowa dla Polski”, który odbył się pierwszego dnia XVII Europejskiego Kongresu Gospodarczego w Katowicach.- 24.04.2025, 17:12
- Kategoria: Nauka i technologie
- Źródło: PAP MediaRoom
-
Image
Czego nie obejmuje polisa na życie?
Planujesz zakup ubezpieczenia na życie? Zapoznaj się dokładnie z warunkami umowy, ponieważ towarzystwa ubezpieczeniowe zastrzegają w nich, czego nie obejmuje taka polisa. W tym artykule przeczytasz, jakie zapisy (tzw. wyłączenia odpowiedzialności) pojawiają się najczęściej.- 24.04.2025, 15:44
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: CUK Ubezpieczenia
-
Image
ZPPP Browary Polskie: piwa bezalkoholowe odpowiadają na potrzeby współczesnych piwoszy PAP
97 proc. Polaków próbowało piw bezalkoholowych, a 62 proc. regularnie sięga po „zerówki”. O tym, że piwo bezalkoholowe jest ważną kategorią rynku piwowarskiego, motorem rozwoju branży i szansą na częściowe zrównoważenie trendu spadkowego piw alkoholowych, mówił Bartłomiej Morzycki, dyrektor generalny Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego Browary Polskie (ZPPP Browary Polskie) podczas premiery raportu „>>Zerówki<< zmieniają rynek piwa. Rewolucja 0,0 proc. trwa”.- 24.04.2025, 14:44
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: PAP MediaRoom
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ