Polityka i społeczeństwo

CIS: Plan posiedzeń komisji senackich - 20-24.05.2024 (komunikat)

20.05.2024, 10:06aktualizacja: 20.05.2024, 10:44

- Centrum Informacyjne Senatu informuje:

Centrum Informacyjne Senatu przesyła plan posiedzeń komisji senackich na bieżący tydzień.

Wtorek, 21 maja

- Komisja Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej

godz. 12.00, sala 176

- Rozpatrzenie ustawy o wspieraniu rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowaniu dziecka – „Aktywny rodzic” (druk senacki nr 94, druki sejmowe nr 319 i 376).

Komisja Spraw Emigracji i Łączności z Polakami za Granicą

godz. 12.00, sala 182

- Informacja ministra finansów o wysokości środków przeznaczonych w budżecie państwa na rok 2024 na opiekę i pomoc dla Polonii i Polaków za granicą w podziale na dysponentów, także w układzie zadaniowym.

Komisja Budżetu i Finansów Publicznych oraz Komisja Gospodarki Narodowej i Innowacyjności

godz. 14.00, sala 182

- Rozpatrzenie ustawy o zmianie ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej oraz niektórych innych ustaw (druk senacki nr 87, druki sejmowe nr 268 i 335).

Komisja Obrony Narodowej

godz. 14.00, posiedzenie prowadzone w trybie ustawy o ochronie informacji niejawnych

- Wnioski z prac komisji prowadzącej audyt w Ministerstwie Obrony Narodowej.

Komisja Kultury i Środków Przekazu

godz. 15.00, sala 176

- Przedstawienie przez Unię Polskich Teatrów założeń projektu ustawy o teatrach.

Komisja Budżetu i Finansów Publicznych

godz. 15.30, sala 182

- Rozpatrzenie ustawy zmieniającej ustawę o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług oraz niektórych innych ustaw (druk senacki nr 89, druki sejmowe nr 341 i 373).

- Odwołanie zastępcy przewodniczącego komisji.

- Wybór zastępcy przewodniczącego komisji.

Komisja Gospodarki Narodowej i Innowacyjności oraz Komisja Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej

godz. 16.00, sala obrad Senatu

- Rozpatrzenie ustawy o zmianie ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych oraz niektórych innych ustaw (druk senacki nr 88, druki sejmowe nr 275 i 333).

Komisja Spraw Zagranicznych oraz Komisja Budżetu i Finansów Publicznych

godz. 16.30, sala 182

- Rozpatrzenie ustawy o zmianie zakresu obowiązywania Umowy o utworzeniu Europejskiego Banku Odbudowy i Rozwoju, sporządzonej w Paryżu dnia 29 maja 1990 r. (druk senacki nr 90, druki sejmowe nr 303 i 314).

Komisja Budżetu i Finansów Publicznych

godz. 17.00, sala 182

Informacja Związku Banków Polskich na temat sytuacji sektora bankowego w Polsce.

Komisja Gospodarki Narodowej i Innowacyjności

godz. 17.30, sala obrad Senatu

- Rozpatrzenie ustawy o czasowym ograniczeniu cen za energię elektryczną, gaz ziemny i ciepło systemowe oraz o bonie energetycznym (druk senacki nr 93, druki sejmowe nr 346 i 380).

Komisja Samorządu Terytorialnego i Administracji Państwowej, Komisja Edukacji oraz Komisja Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej

godz. 17.30, sala 217

- Rozpatrzenie ustawy o zmianie ustawy o pomocy obywatelom Ukrainy w związku z konfliktem zbrojnym na terytorium tego państwa oraz niektórych innych ustaw (druk senacki nr 92, druki sejmowe nr 342 i 374).

Komisja Zdrowia

godz. 18.00, sala 179

- Współczesne wyzwania w diagnozowaniu i leczeniu raka dróg żółciowych oraz raka jelita grubego – integracja badań, innowacji terapeutycznych i opieki nad pacjentem.

Komisja Praw Człowieka i Praworządności

godz. 19.00, sala 182

- Rozpatrzenie jawnej rocznej informacji Prokuratora Generalnego o łącznej liczbie osób, wobec których został skierowany wniosek o zarządzenie kontroli i utrwalania rozmów lub wniosek o zarządzenie kontroli operacyjnej (druki senacki nr 74).

Komisja Samorządu Terytorialnego i Administracji Państwowej, Komisja Budżetu i Finansów Publicznych, Komisja Gospodarki Narodowej i Innowacyjności oraz Komisja Klimatu i Środowiska

godz. 19.00, sala obrad Senatu

- Rozpatrzenie ustawy o zmianie ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju oraz niektórych innych ustaw (druk senacki nr 91, druki sejmowe nr 320 i 375).

Środa, 22 maja

Komisja Spraw Unii Europejskiej

godz. 8.30, sala 182

- Wniosek dotyczący dyrektywy Rady w sprawie wprowadzenia w życie zasady równego traktowania osób bez względu na religię lub światopogląd, niepełnosprawność, wiek lub orientację seksualną – COM(2008) 426 (cd.)

- Wniosek dotyczący rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie statusu i finansowania europejskich partii politycznych i europejskich fundacji politycznych (wersja przekształcona) – COM(2021) 734.

- Wniosek dotyczący dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie zwalczania niegodziwego traktowania w celach seksualnych i wykorzystywania seksualnego dzieci oraz materiałów przedstawiających niegodziwe traktowanie dzieci w celach seksualnych, zastępującej decyzję ramową Rady 2004/68/WSiSW – COM(2024) 060.

- Akty ustawodawcze bez uwag – propozycja: COM(2024) 159; COM(2024) 460; COM(2024) 461; COM(2023) 752; COM(2023) 753; COM(2023) 783; COM(2021) 805.

- Akty nie ustawodawcze, w sprawie których komisja nie wystąpi o stanowisko rządu (lista A) – propozycja: COM(2023) 514 oraz COM(2024) 2; COM(2024) 84; COM(2024) 96; COM(2024) 97; COM(2024) 142; COM(2024) 143; COM(2024) 148; COM(2024) 153; COM(2024) 154; COM(2024) 164; COM(2024) 165; COM(2024) 168; COM(2024) 178.

Komisja Petycji

godz. 9.00, sala 176

- Rozpatrzenie petycji w sprawie podjęcia inicjatywy ustawodawczej dotyczącej zmiany art. 105b ustawy z dnia 6 czerwca 1997 r. Kodeks karny wykonawczy, poprzez rozszerzenie możliwości korzystania przez skazanych z samoinkasujących aparatów telefonicznych w jednostkach penitencjarnych (cd.) (P10-70/22).

- Rozpatrzenie petycji w sprawie podjęcia inicjatywy ustawodawczej dotyczącej zmiany art. 105a § 4 ustawy z dnia 6 czerwca 1997 r. Kodeks karny wykonawczy, w celu wprowadzenia obligatoryjnego zezwolenia na widzenie skazanego z osobą nie będącą członkiem rodziny lub inną osobą bliską, w sytuacji kiedy skazany takich osób nie posiada (cd.) (P10-21/23).

- Rozpatrzenie petycji w sprawie podjęcia inicjatywy ustawodawczej dotyczącej zmiany w art. 11 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o strażach gminnych, polegającej na dodaniu w art. 11 ust. 1 nowego pkt 10, którego celem jest poszerzenie uprawnień i usprawnienie pracy straży gminnych (cd.) (P10-45/23).

- Rozpatrzenie petycji w sprawie podjęcia inicjatywy ustawodawczej dotyczącej zmiany art. 87, art. 190a i art. 209 § 1 ustawy z dnia 6 czerwca 1997 r. Kodeks karny (cd.) (P10-27/23).

- Rozpatrzenie petycji w sprawie podjęcia inicjatywy ustawodawczej dotyczącej zmiany ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym, poprzez wprowadzenie zakazu korzystania ze słuchawek w obu uszach przez kierujących wszelkimi pojazdami uczestniczącymi w ruchu drogowym (cd.) (P10-51/23).

- Rozpatrzenie petycji w sprawie podjęcia inicjatywy ustawodawczej dotyczącej zmiany ustawy z dnia 26 maja 1982 r. Prawo o adwokaturze, poprzez jednoznaczne uregulowanie zakresu ochrony prawnej przysługującej adwokatowi (cd.) (P10-33/23).

- Rozpatrzenie petycji w sprawie podjęcia inicjatywy ustawodawczej dotyczącej uchylenia art. 133 ustawy z dnia 20 maja 1971 r. Kodeks wykroczeń (P11-39/24).

Czwartek, 23 maja

Komisja Ustawodawcza

godz. 13.30, sala 217

- Pierwsze czytanie projektu ustawy o zmianie Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej (druk senacki nr 55).

kom/ pab/ lm/

Data publikacji 20.05.2024, 10:06