Polityka i społeczeństwo

MRiT: II edycja Konkursu Ekspert Zamówień Publicznych – czas start! (komunikat)

07.06.2024, 10:12aktualizacja: 07.06.2024, 10:43

- Ministerstwo Rozwoju i Technologii informuje:

Na co dzień zajmujesz się zamówieniami publicznymi? Rozwijasz swoje kompetencje i umiejętności zawodowe w tym obszarze i czujesz się ekspertem? Mamy dla ciebie dobrą wiadomość. Właśnie ruszyła II edycja Konkursu Ekspert Zamówień Publicznych. Biorąc udział w konkursie masz realny wpływ na jakość i efektywność zamówień publicznych. Pokaż innym, że profesjonalne i innowacyjne podejście do zamówień publicznych ma sens. Na zgłoszenia czekamy do 5 sierpnia.

"Upowszechnianie najlepszych praktyk zakupowych to szansa na bardziej efektywne wydatkowanie środków publicznych. Ważna jest również promocja zamawiających, którzy w swoich zamówieniach uwzględniają sektor MŚP. Udział w konkursie to przede wszystkim możliwość poszerzenia wiedzy z zakresu zamówień publicznych" - mówi Krzysztof Paszyk, minister rozwoju i technologii.

"Zamówienia publiczne to szansa dla małych i średnich firm na znalezienie nowych zleceń i rozszerzenie swoich działalności z pewnym i solidnym partnerem. To także wejście na zupełnie inny stopień rozwoju" - dodaje wiceminister Waldemar Sługocki.

„Ekspert zamówień publicznych” 2024

Konkurs skierowany jest do zamawiających z sektora administracji rządowej i samorządowej, a także zamawiających sektorowych. Celem konkursu jest promocja korzyści jakie w praktyce przynosi realizacja rekomendacji wskazanych w Polityce zakupowej państwa, a także wynikającego z niej nowego podejścia do udzielania zamówień publicznych. Konkurs stanowi też okazję do nagrodzenia praktyków, których działania stanowią modelowe przykłady realizacji priorytetów wskazanych w Polityce zakupowej państwa.

Kategorie konkursu

Konkurs podzielony jest na trzy kategorie odpowiadające trzem priorytetom Polityki zakupowej:

Zamawiający, w tym:

- Zamawiający przyjazny MŚP

Zespół Zakupowy, w tym:

- „zielone” zamówienie

- zamówienie na innowację

- zamówienie społeczne

Kategoria Specjalna (wyłącznie dla zamawiających z sektora administracji samorządowej)

Zamawiający o wysokim poziomie profesjonalizacji

Na zwycięzców Konkursu czekają nagrody. Do wygrania jest udział w 3-dniowym wyjeździe szkoleniowym oraz 20 tys. zł do wykorzystania na kursy, szkolenia lub studia podyplomowe dotyczące tematyki zamówień publicznych i poszerzania kompetencji miękkich.

Zgłoś się

Jeżeli chcesz wziąć udział w Konkursie, wypełnij formularz konkursowy i odeślij go (wraz z załącznikami) na adres: ekspertzamowien@mrit.gov.pl. Na zgłoszenia czekamy do 5 sierpnia br.

Do konkursu dopuszczone zostaną wyłącznie te zamówienia, które zostały wszczęte od 1 stycznia 2017 r. i zaowocowały należytym wykonaniem zawartej umowy przed datą ogłoszenia konkursu.

Więcej informacji o konkursie znajdziesz na naszej stronie internetowej (https://www.gov.pl/web/rozwoj-technologia/konkurs-ekspert-zamowien-publicznych).

Partnerem merytorycznym konkursu jest Urząd Zamówień Publicznych.

Patronat nad Konkursem objęły Przetargi Publiczne i Zamówienia Publiczne Doradca.

kom/ klem/ amac/

Data publikacji 07.06.2024, 10:12