Debata pt. „Strategia rozwoju rynku private equity i venture capital w Polsce”

10.06.2024, 16:12

PAP - grafika

Z corocznego raportu PFR Ventures i Inovo VC „Transakcje na polskim rynku VC” wynika, że wartość inwestycji venture capital w Polsce spadła w 2023 roku o 42 proc. w stosunku do roku 2022. Pod względem wysokości finansowania nasz rynek cofnął się do 2020 roku.

Inwestycje venture capital w Polsce w 2023 roku są jednak największe w Europie Środkowo-Wschodniej i odpowiadają za jedną czwartą finansowania w tym regionie.

Niedawno minister finansów Andrzej Domański informował, że opracowywany jest plan działań na rzecz rozwoju polskiego rynku private equity.

Jaki jest stan polskiego rynku venture capital i private equity, jakie stoją przed nim wyzwania? Jaka jest rola regulatora i rządu w przełamywaniu barier jego rozwoju? Czy polscy przedsiębiorcy mają problem z pozyskaniem finansowania na rynku prywatnym i czy wymogi, które stawiają przed nimi fundusze, nie zniechęcają ich do współpracy? Jak fundusze oceniają przygotowanie polskich przedsiębiorców do współpracy z nimi?

O perspektywach rozwoju branży porozmawiają uczestnicy panelu organizowanego przez PAP Biznes „Strategia rozwoju rynku private equity i venture capital w Polsce”.

Prowadzący:

• Piotr Rożek, redaktor naczelny PAP Biznes

Paneliści:

• Paweł Borys, partner zarządzający MCI Capital, Prezes Zarządu MCI Capital TFI
  • Jacek Byrt, partner EY-Parthenon, Zespół Strategia i Transakcje w EY Polska
  • Marek Garniewski, prezes zarządu, ORLEN VC
  • Piotr Kędra, dyrektor inwestycyjny, PFR Ventures
  • Anna Wnuk, dyrektor zarządzająca Polskiego Stowarzyszenia Inwestorów Kapitałowych
  • Grzegorz Zawada, dyrektor Biura Maklerskiego PKO Banku Polskiego

TRANSMISJA