Firma Robertshaw ogłasza zamknięcie fabryki w słowackiej Trnawie. Majątek zakładu zostanie wystawiony na sprzedaż

02.07.2024, 13:10aktualizacja: 02.07.2024, 13:16

PR Newswire/ Robertshaw

TRNAWA, Słowacja, 2 lipca 2024 r. /PRNewswire/ -- Firma Robertshaw ogłosiła dzisiaj zamknięcie zakładu produkcyjnego w Trnawie na Słowacji. Fabryka ma zakończyć działalność do końca grudnia 2024 r.

Powodem decyzji jest znaczny spadek przychodów w ostatnich latach. Popyt na produkty aktualnie wytwarzane przez zakład w Trnawie cały czas spada, a próby pozyskania nowych klientów lub zwiększenia wolumenu produkcji nie powiodły się.

Uwaga: zamknięcie zakładu nie następuje w ramach trwającego postępowania restrukturyzacyjnego, które obejmuje działalność firmy Robertshaw na terenie Stanów Zjednoczonych.

Wygaszanie działalności i wsparcie dla pracowników

Firmie Robertshaw zależy na tym, by proces wygaszenia działalności w Trnawie przebiegł w sposób uporządkowany, co pozwoli zapewnić realizację istniejących zamówień i dokonać niezbędnych w tym celu zakupów, ale również udzielić odpowiedzialnego wsparcia pracownikom zakładu w Trnawie i złagodzić osobiste konsekwencje, jakie będzie miała dla nich decyzja o zamknięciu.

Spółka kieruje do pracowników fabryki w Trnawie wyrazy uznania za ich ogromy wkład, podkreślając dużą wartość, jaką wnieśli do firmy na przestrzeni lat swoją ciężką pracą, wiedzą i profesjonalizmem.

Majątek zakładu do kupienia

Firma Robertshaw jest otwarta na wszelkie możliwe rozwiązania w zakresie zbycia majątku fabryki w Trnawie, w tym jego przejęcia w całości lub wykorzystania niektórych jego składników. Robertshaw zaprasza do rozmów wszystkie podmioty, w szczególności działające w regionie, które są zainteresowane przejęciem kadry kierowniczej, maszyn i urządzeń lub pracowników.

Znalezienie nowych miejsc pracy priorytetem

Zamknięcie fabryki jest konieczne, jednak nie musi oznaczać utraty pracy - firma Robertshaw dokłada starań, by znaleźć nowe zatrudnienie dla pracowników z trnawskiego zakładu. W tym celu będzie kontaktować się z przedsiębiorstwami w regionie, w których występuje zapotrzebowanie na wysoko wykwalifikowanych pracowników, a także m.in. wspierać proces rekrutacji wybranych grup pracowniczych posiadających pożądane na rynku umiejętności.

Pełna zdolność produkcyjna

Fabryka w Trnawie dysponuje wszelkimi urządzeniami i procesami niezbędnymi do produkcji i montażu płytek drukowanych, w tym ich montażu ręcznego, testowania i pełnoskalowej produkcji. Oferta Robertshaw jest więc potencjalnie atrakcyjna dla przedsiębiorstw potrzebujących dobrze wyposażonego zakładu i wykwalifikowanej kadry.

Robertshaw

Robertshaw jest światowym liderem w dziedzinie projektowania, konstruowania i produkcji elementów układów sterowania dla urządzeń stosowanych przez gospodarstwa domowe i przedsiębiorstwa. Firma produkuje elementy i systemy do zaawansowanej kontroli przepływu gazu, wody i innych cieczy stosowane w wyjątkowych produktach, które zwiększają bezpieczeństwo oraz korzystnie wpływają na komfort, zdrowie i zadowolenie z życia.

Logo - https://mma.prnewswire.com/media/2441986/Robertshaw_Brand_Architecture_Logo.jpg

Źródło: Robertshaw

KONTAKT:

Wszelkie pytania należy kierować do Miroslava Pittnera:

Miroslav Pittner

dyrektor zakładu w Trnawie