Inwestycja ORLEN w zachodniopomorską folowoltaikę: zielona energia dla 5 tys. domów

10.07.2024, 13:29aktualizacja: 10.07.2024, 13:34

Spółka ORLEN Wind 3, wchodząca w skład Grupy ORLEN, sfinalizowała właśnie zakup farmy fotowoltaicznej, zlokalizowanej obok miejscowości Wałcz na Pomorzu Zachodnim. Koncern powiększył tym samym swój portfel OZE o dodatkowe 10 MW. W tym regionie Grupa ORLEN produkuje już prąd z sześciu farm wiatrowych o łącznej mocy 226 MW.

Umowa podpisana przez ORLEN Wind 3 z funduszem Forum IV FIZ i firmą Prime PV Assets dotyczy farmy o powierzchni ponad 11 ha, składającej się z 18,6 tys. paneli fotowoltaicznych oraz 40 falowników - najważniejszych elementów instalacji, odpowiedzialnych za konwersję prądu stałego (wytwarzanego przez panele PV) na prąd zmienny (wpuszczany do sieci i zasilający urządzenia elektryczne). Jej przejęcie pozwoli Grupie ORLEN na dostarczenie zielonej energii do blisko 5 tys. nowych gospodarstw domowych.

Zakup farmy w Wałczu to kolejna inwestycja koncernu w odnawialne źródła energii stanowiące kluczowy obszar transformacji energetycznej. W województwie zachodniopomorskim Grupa ORLEN produkuje już prąd z sześciu farm wiatrowych położonych w miejscowościach: Kanin, Karcino, Karścino, Myślino, Parsówek i Krzęcin, o łącznej mocy 226 MW.

Fotowoltaika jest kluczowym kierunkiem rozwoju energetyki odnawialnej w Grupie ORLEN. W ubiegłym roku portfel aktywów wytwórczych koncernu powiększył się o 64 MW mocy zainstalowanej w źródłach fotowoltaicznych. Wśród najważniejszych inwestycji były m.in. rozbudowa farm fotowoltaicznych Gryf - do 25 MW, oraz Wielbark - łącznie do 70 MW. Ponadto Energa Wytwarzanie z Grupy ORLEN rozpoczęła budowę farmy Mitra o mocy 65 MW. Grupa Energa kontynuuje także proces akwizycji kolejnych instalacji OZE, w tym instalacji PV i farm wiatrowych. Do największych transakcji spółki należały umowy przedwstępne, zawarte z Greenvolt i Lewandpol Holding, na projekty o łącznej mocy 393 MW.

Ponadto Energa Green Development, spółka z Grupy ORLEN odpowiedzialna za rozwój lądowych źródeł odnawialnych, przejęła w marcu tego roku projekt budowy elektrowni wiatrowej Szybowice o mocy ok. 37 MW, pierwszej farmy koncernu zlokalizowanej w południowej Polsce. W drugim kwartale spółka rozpoczęła także budowę pięciu kolejnych instalacji fotowoltaicznych o łącznej mocy ponad 42 MW.

Grupa ORLEN realizuje wiele projektów OZE na lądzie i morzu. To m.in. inwestycje onshore, offshore oraz fotowoltaika. Działania koncernu wpisują się w założenia zaktualizowanej Polityki energetycznej Polski do 2040 roku, zgodnie z którą do końca dekady zeroemisyjne źródła będą odpowiadać za ponad połowę energii elektrycznej zużywanej w naszym kraju.

Wielomiliardowe inwestycje w rozwój nisko- bądź zeroemisyjnych źródeł energii, a także przyjaznych środowisku paliw (zielony wodór, biopaliwa, biogaz) to integralny element strategii Grupy ORLEN do 2030 roku.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

Data publikacji 10.07.2024, 13:29