MI: Wałcz zyska obwodnicę! (komunikat)

15.07.2024, 16:09aktualizacja: 15.07.2024, 16:10

- Ministerstwo Infrastruktury informuje:

15 lipca 2024 r. Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad zawarła umowę na realizację obwodnicy Wałcza w ciągu drogi krajowej nr 22. Wykonawcą kontraktu o wartości 175,6 mln zł będzie firma PORR. Inwestycja powstanie w ramach Programu budowy 100 obwodnic na lata 2020-2030.

— Obwodnica Wałcza to inwestycja, na którą mieszkańcy czekali wiele lat. Dzięki niej z tego miasta zostanie wyprowadzony uciążliwy ruch tranzytowy. Poprawi się komfort życia i wzrośnie poziom bezpieczeństwa na DK22 — powiedział wiceminister infrastruktury Arkadiusz Marchewka.

Obwodnica Wałcza będzie miała 13,3 km długości. Na prace projektowe przewidziano 10 miesięcy, uzyskanie decyzji ZRID 7 miesięcy, a prace budowlane (z wyłączeniem przerw zimowych) 22 miesiące. Oznacza to, że kierowcy skorzystają z nowej trasy w 2028 roku.

Od końca 2020 roku w użytkowaniu jest obwodnica Wałcza w ciągu drogi ekspresowej S10. Przez miasto przebiega również DK22 i dopiero budowa obwodnicy w ciągu tej drogi pozwoli na całkowite wyprowadzenie ruchu tranzytowego odbywającego się po drogach krajowych. Uwarunkowania terenowe, związane głównie z lokalizacją wokół Wałcza licznych jezior powodowały, że przebieg obwodnicy mógł być poprowadzony tylko po wschodniej stronie miasta. Nowa trasa ominie również położoną na południowy zachód od Wałcza miejscowość Strączno. W ramach inwestycji powstanie nowy węzeł na obwodnicy w ciągu S10, do którego włączy się obwodnica w ciągu DK22.

Obwodnica zostanie zrealizowana jako jednojezdniowa droga klasy GP (główna ruchu przyspieszonego). Na trasie powstaną dwa mosty, przejazd dla rowerzystów pod drogą, wiadukt nad linią kolejową oraz wiadukt nad S10 w ramach nowego węzła drogowego. Zaplanowano również realizację sześciu rond z drogami powiatowymi, gminnymi i drogą wojewódzką.

Program budowy 100 obwodnic na Pomorzu Zachodnim

W Programie budowy 100 obwodnic zostało ujętych dziewięć inwestycji na Pomorzu Zachodnim. W budowie jest obwodnica Gryfina w ciągu DK31 (zakończenie planowane w IV kwartale tego roku) oraz Szczecinka w ciągu DK20 (zakończenie planowane w II kwartale przyszłego roku). W tym roku GDDKiA podpisała umowy na zaprojektowanie i budowę dwóch obwodnic w ciągu DK22 – Szwecji i Rusinowa.

Dla obwodnicy Kołbaskowa w ciągu DK13 został opracowany projekt budowlany i w ubiegłym roku uzyskana decyzja ZRID. Inwestycja planowana jest do realizacji wspólnie z II etapem obwodnicy Przecławia i Warzymic (nowy węzeł łączący A6 z DK13).

Trwa jeszcze przetarg na realizację obwodnicy Stargardu na DK20. Wykonawca jest już wybrany, ale do podpisania umowy brakuje jeszcze zakończenia kontroli Prezesa Urzędu Zamówień Publicznych. W tym roku planowany jest przetarg na obwodnicę Złocieńca w ciągu DK20. Dla obwodnicy Człopy w ciągu DK22 są prowadzone prace przygotowawcze.

kom/ ek/ lm/

Data publikacji 15.07.2024, 16:09