IZOSTAL SA (25/2024) Zawarcie przez Izostal S.A. Umów Częściowych w zakresie dostaw izolowanych rur stalowych na rzecz O.G.P. Gaz-System S.A. w ramach zawartej Umowy Ramowej (projekt FSRU postępowanie nr 1).

17.07.2024, 08:59aktualizacja: 17.07.2024, 09:00

Raport bieżący 25/2024

W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 18/2024 z dnia 27 maja 2024 roku Zarząd Izostal S.A. (Spółka, Wykonawca) informuje, że w dniu 17 lipca 2024 roku, powziął informację o drugostronnym podpisaniu Umów Częściowych z Operatorem Gazociągów Przesyłowych Gaz-System S.A. z siedzibą w Warszawie (Zamawiający) na dostawy izolowanych rur stalowych na potrzeby realizacji zadań: POM1: "Gazociągi Kolnik-Gdańsk wraz z infrastrukturą niezbędną do ich obsługi na terenie województwa pomorskiego"; POM2: "Budowa gazociągu DN1000 MOP 8,4 MPa Gustorzyn - Wicko, część 2 odc. Gardeja - Kolnik"; POM3: "Budowa gazociągu DN1000 MOP 8,4 MPa Gustorzyn - Wicko, część 1 odc. Gustorzyn - Gardeja". Postępowanie nr ZP/2024/04/0031/PZ - dla Części 1, 3 oraz 5. Umowy Częściowe realizowane będą w ramach zawartej Umowy Ramowej, o której Spółka informowała w raporcie bieżącym nr 24/2022 z dnia 30 września 2022 roku.

1. Przedmiotem Umowy Częściowej dla Części 1 ww. zadania inwestycyjnego jest wyprodukowanie, sprzedaż i dostawa izolowanych zewnętrznie i malowanych wewnętrznie rur stalowych o średnicy DN1000 o długości około 11 km. Maksymalna wartość Umowy Częściowej nie przekroczy kwoty: 37,2 mln PLN netto, co stanowi 45,7 mln PLN brutto. Wykonawca zrealizuje Przedmiot Umowy Częściowej w terminie od 1 lutego 2025 roku do 30 kwietnia 2025 roku.

2. Przedmiotem Umowy Częściowej dla Części 3 ww. zadania inwestycyjnego jest wyprodukowanie, sprzedaż i dostawa izolowanych zewnętrznie i malowanych wewnętrznie rur stalowych o średnicy DN1000 o długości około 23 km. Maksymalna wartość Umowy Częściowej nie przekroczy kwoty: 62,5 mln PLN netto, co stanowi 76,9 mln PLN brutto. Wykonawca zrealizuje Przedmiot Umowy Częściowej w terminie od 1 lutego 2025 roku do 31 sierpnia 2025 roku.

3. Przedmiotem Umowy Częściowej dla Części 5 ww. zadania inwestycyjnego jest wyprodukowanie, sprzedaż i dostawa izolowanych zewnętrznie rur stalowych o średnicach od DN1200 do DN1400 o długości około 2 km. Maksymalna wartość Umowy Częściowej nie przekroczy kwoty: 10,1 mln PLN netto, co stanowi 12,4 mln PLN brutto. Wykonawca zrealizuje Przedmiot Umowy Częściowej w terminie od 1 stycznia 2025 roku do 31 stycznia 2025 roku.

Wskazane maksymalne wynagrodzenie dla każdej z opisanych Umów Częściowych zawiera: wynagrodzenie z tytułu dostarczenia rur oraz szacunkowe wynagrodzenie związane z tolerancją dostaw wynoszącą 0/+1% ilości zamawianego asortymentu, wynagrodzenie na pokrycie dodatkowych kosztów ewentualnego transportu do alternatywnych miejsc dostawy rur, stanowiące maksymalnie 1% wartości z dostarczanych rur, a także waloryzację wynagrodzenia w maksymalnej wysokości nieprzekraczającej 10% z tytułu dostarczenia rur.

Szczegółowe warunki na jakich realizowane będą ww. Umowy Częściowe, w tym opis kar umownych, określone zostały w Umowie Ramowej, o której Spółka informowała w raporcie bieżącym nr 24/2022 z dnia 30 września 2022 roku.

Zarząd Spółki uznaje opisane umowy za istotne ze względu na ich wysoką wartość. Realizacja ww. umów będzie miała wpływ na wzrost przychodów Spółki.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz