Newsletter

ONESANO SA (8/2024) Publikacja Rozporządzenia wykonawczego Komisji Europejskiej dotyczącego rozszerzenia potencjalnych zastosowań biomasy drożdży Yarrowia lipolytica do szeregu kategorii żywności konwencjonalnej

30.07.2024, 14:24aktualizacja: 30.07.2024, 14:25

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Raport bieżący 8/2024

W nawiązaniu do informacji przekazywanych przez onesano S.A. ("Spółka") w ostatnich raportach okresowych, dotyczących procedowania przed Komisją Europejską wniosku rozszerzającego potencjalne aplikacje biomasy postbiotycznych drożdży Yarrowia lipolytica do szeregu kategorii żywności konwencjonalnej, Zarząd Spółki informuje, iż w dniu 30 lipca 2024 roku w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej zostało opublikowane Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2024/2044 z dnia 29 lipca 2024 roku zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470 w odniesieniu do warunków stosowania nowej żywności biomasa drożdży Yarrowia lipolytica ("Rozporządzenie").

Rozporządzenie reguluje kwestie rozszerzenia stosowania biomasy drożdży Yarrowia lipolytica jako nowej żywności (ang. Novel Food). Do tej pory Yarrowia lipolytica w kategoriach spożywczych kwalifikowana była wyłącznie w produkcji produktów spożywczych w kategoriach środków spożywczych zastępujących posiłek, do kontroli masy ciała, przeznaczonych dla osób dorosłych oraz suplementów diety. Rozszerzenie zastosowania dotyczy stosowania Yarrowia lipolytica jako składnika żywności w szeregu kategorii żywności, takich jak przetwory mleczne bez środków i ze środkami aromatyzującymi, kakaowe i czekoladowe wyroby cukiernicze, ziarno i śniadaniowe przetwory zbożowe, pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie, zioła i przyprawy, przyprawy kulinarne i dodatki do potraw, drożdże i produkty z drożdży, przekąski na bazie ziemniaków, zbóż, mąki lub skrobi.

Uzyskanie dopuszczenia do obrotu masy postbiotycznej Yarrowia lipolytica w kategorii spożywczej, otwiera Spółce drzwi do nowych segmentów sprzedaży, zarówno w obrocie surowcem jak i produktami własnymi, w zakresie zdecydowanie szerszym niż dotychczasowy, w tym umożliwia tworzenie indeksów klasyfikowanych jako żywność fortyfikowana (wzbogacana). Daje to Spółce nowe możliwości i kierunki rozwoju.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
Data publikacji 30.07.2024, 14:24
Źródło informacji ESPI
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ

Pozostałe z kategorii