Polityka i społeczeństwo

Piecki: Wypełnij ankietę dot. Strategii Rozwoju Gminy piecki na lata 2025-2031

09.08.2024, 07:55aktualizacja: 09.08.2024, 07:56

Fot. UG Piecki
Gmina Piecki rozpoczęła prace nad nową „Strategią Rozwoju na lata 2025-2031”. Nowy dokument, który zastąpi dotychczasowy plan, będzie kluczowy dla rozwoju gminy, uwzględniając zmiany prawne, potrzeby mieszkańców i priorytety krajowe. Mieszkańcy i przedsiębiorcy są zachęcani do udziału w konsultacjach i zgłaszania uwag do 2 września 2024 roku. Ankiety i opinie można składać online, mailowo lub osobiście w Urzędzie Gminy.

Na podstawie art. 39 ust. 1 pkt 1) ustawy z dnia 3 października 2008 r. o udostępnianiu informacji o środowisku i jego ochronie, udziale społeczeństwa w ochronie środowiska oraz o ocenach oddziaływania na środowisko (t.j. Dz. U. 2023 poz. 1094 z późn. zm.) informuję o przystąpieniu do sporządzenia „Strategii Rozwoju Gminy Piecki na lata 2025-2031” (Uchwała Nr III/21/24 Rady Piecki z dnia 25 czerwca 2024 r. w sprawie przystąpienia do sporządzenia Strategii Rozwoju Gminy Piecki na lata 2025-2031 oraz określenia szczegółowego trybu i harmonogramu opracowania projektu strategii, w tym trybu konsultacji).

Wraz z końcem bieżącego roku aktualnie funkcjonujący dokument strategiczny, określający długofalowy rozwój Naszej Gminy, stanie się nieaktualny. Ponadto, w ostatnich latach zaistniały zmiany prawne, w szczególności w wymiarze zasad prowadzenia polityki rozwoju, a także pojawiły się nowe wyzwania i cele rozwojowe, nowe problemy, potrzeby i oczekiwania mieszkańców oraz innych interesariuszy. Zmiany zaszły również na poziomie dokumentów strategicznych szczebla krajowego i regionalnego, skąd potrzeba powiązania celów i zadań gminy z wyznaczonymi priorytetami zawartymi w dokumentach nadrzędnych. Sporządzenie nowej „Strategii rozwoju” pozwoli na identyfikację najważniejszych wyzwań i sformułowanie kierunków rozwoju na najbliższe lata (horyzont czasowy 2031 r.). Dokument wpisywać się będzie w nowy system planowania przestrzennego w Polsce (powiązanie polityki rozwoju, w tym jej wymiaru przestrzennego, z planami ogólnymi zagospodarowania przestrzennego). „Strategia rozwoju” stanowić będzie narzędzie do pozyskiwania środków zewnętrznych, w tym środków finansowych Unii Europejskiej.

Istotnym w procesie formułowania założeń strategicznego rozwoju jest poznanie opinii i potrzeb mieszkańców oraz przedsiębiorców i organizacji działających na terenie Gminy. W związku z powyższym zachęcamy każdego do udziału w sporządzaniu dokumentu, poprzez: wypełnienie poniższej ankiety lub złożenie uwag i wniosków propozycją działań lub innych zagadnień mających wpływ na rozwój gminy. Ankietę lub uwagi i wnioski można złożyć na jeden z następujących sposobów

wypełniając ankietę poprzez Internet: https://forms.gle/PzRYzV84Q592AQjx9
przekazując wypełnioną ankietę (do pobrania poniżej) lub składając uwagi i wnioski za pomocą poczty elektronicznej na adres e-mail: gmina@piecki.com.pl albo za pośrednictwem poczty tradycyjnej na adres Urząd Gminy Piecki ul. Zwycięstwa 34, 11-710 Piecki
wypełniając ankietę lub przekazując pisemnie albo ustnie do protokołu uwagi i wnioski pok. sekretariatu Urzędu Gminy Piecki ul. Zwycięstwa 34, 11-710 Piecki

w nieprzekraczalnym terminie do 2 września 2024 r.

Badanie ma charakter anonimowy. Jego wyniki będą pomocne w procesie formułowania założeń rozwojowych. Państwa odpowiedzi pomogą w identyfikacji obszarów, w których należy podjąć odpowiednie działania, zmierzające do poprawy atrakcyjności Gminy. Z dostępną na aktualnym etapie dokumentacją sprawy można zapoznać się w Urzędzie Gminy Piecki ul. Zwycięstwa 34, 11-710 Piecki. Organem właściwym do rozpatrzenia uwag i wniosków jest Wójt Gminy Piecki.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 09.08.2024, 07:55