MEDICALGORITHMICS SA (17/2024) Zamiana akcji imiennych serii J na akcje na okaziciela

19.08.2024, 22:22aktualizacja: 19.08.2024, 22:23

Raport bieżący 17/2024

Zarząd Medicalgorithmics S.A. z siedzibą Warszawie ("Spółka"; "Emitent") informuje, że w dniu 19 sierpnia 2024 r. podjął uchwałę w sprawie zamiany akcji zwykłych imiennych serii J na akcje zwykłe na okaziciela ("Uchwała"). Na mocy ww. Uchwały, Zarząd Spółki, działając na podstawie §5 ust. 4 zd. 2 Statutu Spółki oraz art. 334 §2 Kodeksu spółek handlowych, na żądanie akcjonariusza Spółki - Biofund Capital Management LLC ("Akcjonariusz"), dokonał zamiany 1.194.331 akcji imiennych serii J o wartości nominalnej 0,10 PLN każda z akcji zwykłych imiennych na akcje zwykłe na okaziciela serii J w liczbie: 1.194.331.

Przed zamianą akcje serii J były akcjami imiennymi zwykłymi, a po zamianie stały się akcjami zwykłymi na okaziciela należącymi do Akcjonariusza. Wysokość kapitału zakładowego Spółki po dokonaniu opisanej wyżej zamiany nie ulega zmianie i wynosi 995.276,90 PLN. Ogólna liczna głosów na walnym zgromadzeniu Spółki po dokonaniu zamiany nie ulega zmianie i wynosi 9.952.769.

Spółka przypomina, że w raporcie bieżącym nr 55/2022 z 1 października 2022 r. informowała, że 4.976.384 akcji, które zostały objęte przez Biofund Capital Management LLC z siedzibą w Miami (USA), zgodnie z umową inwestycyjną z 1 października 2022 r. pomiędzy Spółką a Biofund Capital Management LLC, ma zostać wprowadzone do obrotu giełdowego w ramach obowiązujących wyjątków od obowiązku sporządzania prospektu emisyjnego, a planowany termin wprowadzenia wszystkich tych akcji do obrotu został ustalony na koniec 2026 roku. W tym trybie w czerwcu 2023 r. zostało dopuszczonych już do obrotu giełdowego 995.276 akcji zwykłych na okaziciela serii I Spółki, zgodnie z informacją zawartą w raporcie bieżącym nr 14/2023 z 14 czerwca 2023 r.

Niniejsza konwersja akcji na żądanie Akcjonariusza została również dokonana w wykonaniu postanowień tej umowy inwestycyjnej, tj. w celu wprowadzenia akcji serii J do obrotu giełdowego bez obowiązku sporządzania prospektu emisyjnego, zgodnie z informacją podaną w raporcie bieżącym nr 55/2022 z 1 października 2022 r.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz